Pracownicy

dr hab.  Monika Szymańska-Chargot




tel.: (81) 744 50 61 w. 141
e-mail: m.szymanska@ipan.lublin.pl



Wyślij e-mail


Zainteresowania

Zainteresowania naukowe:

Inne informacje

Uzyskane stopnie naukowe:

Staże i szkolenia:

Wybrane projekty naukowe:

Publikacje

Lp. autorzy tytuł czasopismo
  1. Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A., Wilczewska A., Markiewicz K.:  Effect of dietary fibre polysaccharides on structure and thermal properties of gluten proteins – A study on gluten dough with application of FT-Raman spectroscopy, TGA and DSC (2017 r.) Food Hydrocolloids 2017, Vol. 69, 410-421
  2. Montusiewicz A., Pasieczna-Patkowska S., Lebiocka M., Szaja A., Szymańska-Chargot M.:  Hydrodynamic cavitation of brewery spent grain diluted by wastewater (2017 r.) Chemical Engineering Journal 2017, Vol. 313, 946-956
  3. Chylińska M., Gierlinger N., Prats Mateu B., Szymańska-Chargot M., Zdunek A.:  Changing of biochemical parameters and cell wall microstructure observed by confocal Raman microscopy during physiological development of tomato fruit (2016 r.) XIVth Cell Wall Meeting. Chania, Greece 12-17.06.2016 r. 2016,
  4. Szymańska-Chargot M., Chylińska M., Cybulska J., Pieczywek P., Kozioł A., Zdunek A.:  Influence of various concentrations of pectins and hemicelluloses on cellulose structure (2016 r.) XIVth Cell Wall Meeting. Chania, Greece 12-17.06.2016 r. 2016,
  5. Szymańska-Chargot M., Chylińska M., Zdunek A.:  Characterization of cellulose from different sources (2016 r.) 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience. Praga, Czechy, 19-21.10.2016 r. 2016,
  6. Szymańska-Chargot M., Chylińska M., Cybulska J., Pieczywek P., Kozioł A., Zdunek A.:  Influence of pectins and xyloglucan on structure of bacterial cellulose membranes (2016 r.) 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience. Praga, Czechy, 19-21.10.2016 r. 2016,
  7. Chylińska M., Prats Mateu B., Gierlinger N., Tchórzewski M., Szymańska-Chargot M., Zdunek A.:  Changing of biochemical parameters and cell wall polysaccharides distribution and composition during physiological development of tomato fruit (2016 r.) 12th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience. Praga, Czechy, 19-21.10.2016 r. 2016,
  8. Cárdenas-Pérez S., Cybulska J., Szymańska-Chargot M., Chylińska M., Pieczywek P., Kozioł A., Łopaciuk E., Ganczarenko D., Zdunek A., Chanona-Pérez J.:  Study of mechanics and composition of mango cell wall during ripening process (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 81-81
  9. Myśliwiec D., Chylińska M., Szymańska-Chargot M., Zdunek A.:  Investigation of adsorption kinetics, equilibrium and isotherm of xyloglucan on cellulose (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 64-64
  10. Szymańska-Chargot M., Chylińska M., Cybulska J., Pieczywek P., Kozioł A., Zdunek A.:  Influence of pectins and xyloglucan on structure of bacterial cellulose membranes (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 55-55
  11. Myśliwiec D., Chylińska M., Szymańska-Chargot M., Chibowski S., Zdunek A.:  Revision of adsorption models of xyloglucan on microcrystalline cellulose (2016 r.) Cellulose 2016, Vol. 23, 5, 2819-2829
  12. Chylińska M., Szymańska-Chargot M., Zdunek A.:  FT-IR and FT-Raman characterization of non-cellulosic polysaccharides fractions isolated from plant cell wall (2016 r.) Carbohydrate Polymers 2016, Vol. 154, 48-54
  13. Skic A., Szymańska-Chargot M., Kruk B., Chylińska M., Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A., Rutkowski K.:  Determination of the Optimum Harvest Window for Apples Using the Non-Destructive Biospeckle Method (2016 r.) Sensors 2016, Vol. 16, 661,
  14. Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A., Wilczewska A., Markiewicz K.:  Dietary fiber-induced changes in the structure and thermal properties of gluten proteins studied by Fourier Transform-Raman Spectroscopy and Thermogravimetry. (2016 r.) Journal of Agricultural and Food Chemistry 2016, Vol. 64, 10, 2094-2104
  15. Dyś W., Trębacz H., Szymańska-Chargot M., Zdunek A.:  Stabilność termiczna kamieni układu moczowego a ich skład chemiczny i wytrzymałość mechaniczna. (2016 r.) XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą 2016, 22-22
  16. Nawrocka A., Szymańska-Chargot M., Miś A., Gancarz M., Rusinek R.:  Agregacja białek glutenowych w cieście glutenowym indukowana dodatkiem błonników pokarmowych. (2016 r.) XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą 2016, 15-15
  17. Szymańska-Chargot M., Chylińska M., Pieczywek P., Rösch P., Schmitt M., Popp J., Zdunek A.:  Raman imaging of changes in the polysaccharides distribution in the cell wall during apple fruit development and senescence. (2016 r.) Planta 2016, Vol. 243, 4, 935-945
  18. Wątróbka L., Szymańska-Chargot M., Zdunek A.:  Charakterystyka celulozy otrzymanej z wytłoków jabłkowych. (2016 r.) VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 "Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju", Lublin, 12-13.03.2016 r. 2016, 248-249
  19. Szymańska-Chargot M., Pieczywek P., Chylińska M., Zdunek A.:  Hyperspectral image analysis of Raman maps of plant cell walls for blind spectra characterization by nonnegative matrix factorization algorithm (2016 r.) Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems 2016, Vol. 151, 136-145
  20. Nawrocka A., Miś A., Szymańska-Chargot M.:  Characteristics of Relationships Between Structure of Gluten Proteins and Dough Rheology – Influence of Dietary Fibres Studied by FT-Raman Spectroscopy (2016 r.) Food Biophysics 2016, Vol. 11, 1, 81-90
Pokaż wszystkie publikacje