Zakład Fizycznych Właściwości Materiałów Roślinnych

Aparatura

Chromatograf cieczowy – ACQUITY UPLC SYSTEM

  • Analiza jakościowa i ilościowa złożonych mieszanin.
  • Identyfikacja rozdzielonych związków na podstawie czasów retencji.
  • Określanie stężenia związku w badanej próbce.

Przykłady zastosowań:

  • Badania składu  złożonych mieszanin.
  • Analiza produktów naturalnych, ekstrakcja interesujących związków do dalszych badań.

Spektrofluorymetr – FLUOROMAX-4P

  • Pomiar czasów życia fluorescencji dla czasów powyżej 100 ps.
  • Pomiary dynamiki molekuł w roztworach, układach micelarnych, itp. (pomiary anizotropii).
  • Rejestracja widm emisyjnych i wzbudzeniowych (molekuły o właściwościach fluorescencyjnych, nanocząstki, itp.)

Przykłady zastosowań:

  • Detekcja i oznaczanie wszelkich substancji fluoryzujących
  • Detekcja śladowych komponentów w produktach spożywczych (aminokwasy, witaminy, proteiny, toksyny), detekcja i oznaczanie śladów enzymów, koenzymów, lipidów, protein, chlorofilu.

Spektrometr ICP OES – iCAP 6500Duo

  • Analiza zawartości pierwiastków w żywności, wodzie oraz glebie
  • Szybka i jednoczesna analiza wielu pierwiastków głównych jak i śladowych
  • Oznaczanie pierwiastków o wysokich potencjałach wzbudzeniowych (np. W, Cl, Br, I, S, U)

Przykłady zastosowań:

  • Naukowe: Badania składu pierwiastkowego próbek organicznych oraz nieorganicznych
  • Aplikacyjne: Badanie składu pierwiastkowego, wykrywanie zanieczyszczeń pierwiastkami ciężkimi

Spektrofotometr – Cary 300/Biomelt

  • Rejestracja widm absorpcji lub transmitancji światła w zależności od długości fali światła.
  • Analiza jakościowa i ilościowa związków na podstawie zarejestrowanych widm absorpcji.
 Przykłady zastosowań:
  • Analiza związków absorbujących promieniowanie w zakresie widzialnym i nadfiolecie
  • Oznaczanie substancji organicznych (np. węglowodory aromatyczne, aldehydy, ketony, aminy) i nieorganicznych (np. pierwiastki ziem rzadkich, ozon, SO2) wykazujących absorpcję w nadfiolecie, związków absorbujących promieniowanie w zakresie widzialnym w tym barwniki i barwne sole metali (np. KMnO4, CuSO4)

Spektrometr FT-IR – Nicolet 6700

  • Analiza jakościowa i ilościowa złożonych mieszanin.
  • Identyfikacja rozdzielonych związków na podstawie czasów retencji.
  • Określanie stężenia związku w badanej próbce.

Przykłady zastosowań:

  • Badania składu  złożonych mieszanin.
  • Analiza produktów naturalnych, ekstrakcja interesujących związków do dalszych badań.

Szybki ekstraktor próbek – ASE 350

  • Badania żywności, pasz, gleby, monitoring środowiska
  • Wyodrębnianie związków rozpuszczalnych w produktach spożywczych.

Przykłady zastosowań:

  • Analiza substancji rozpuszczalnych w produktach żywnościowych, paszach, wodzie
  • Oznaczanie związków rozpuszczalnych w żywności (pozostałość pestycydów, antybiotyków, zanieczyszczenia)

Mineralizator – Speed four

  • Przygotowanie próbek przed wykonaniem oznaczenia
  • Mineralizacja związków organicznych w paszach, roślinach, glebie, wodzie.

 

 

 

 

 

 

Zestaw do oznaczania suchej masy – HG63

  • Ekstrakcja suchej masy z biomasy roślinnej.
  • Oznaczanie zawartości suchej masy w próbce oraz przygotowywanie do dalszych badań.

 

 

 

Laboratoryjny system rentgenowski do oznaczania struktury materiałów roślinnych

  • Aparat wykonujący rentgenogramy materiałów biologicznych z wykorzystaniem kamery cyfrowej
  • Obrazowanie defektów materiałów biologicznych np. pęknięć poprzecznych bielma ziarniaka, stopnia porażenia przez szkodniki owadzie.
  • Aparatura rentgenowska może służyć również do tworzenia systemu detekcji uszkodzeń wewnętrznych owoców i pędów roślin uprawnych powodowanych przez szkodniki owadzie.

Aparat do oznaczania cech fizycznych ziarniaków – SKCS 4100

  • Pomiar masy (zakres 12÷80 mg), średnicy umownej, wilgotności (zakres 9÷19%), twardości ziarna pszenicy.
  • Badania wartości technologicznej ziarna pszenicy, pszenżyta i jęczmienia różnych  odmian.

Ekstensograf – E

  • Określanie właściwości reologicznych ciasta w procesie jego kontrolowanego rozciągania,
  • Pomiar „energii” ciasta, rozciągliwości, oporu ciasta na rozciąganie zgodnie z normami międzynarodowymi ICC standard 114/1, AACC standard 54-10 i ISO 5530-2.
  • Ocena wartości użytkowej mąki i ciasta.

Farinograf E

  • Określanie właściwości reologicznych ciasta pszennego w procesie miesienia.
  • Pomiar cech użytkowych mąki i ciasta zgodnie z normami: ICC standard 115/1, AACC standard 54-21 i ISO 5530-1.
  • Ocena wartości użytkowej mąki oraz ciasta.
  • Pomiar wodochłonności mąki, czasu rozwoju ciasta, stałości ciasta oraz jego rozmiękczenia.

Przykłady zastosowań:

  • Ocena właściwości  wypiekowych mąki.
  • Kontrola wpływu dodatków technologicznych (np. enzymów proteolitycznych, emulgatorów, substancji  prozdrowotnych) na jakość ciasta.
  • Badania wpływu zabiegów technologicznych (np. intensywności i czasu miesienia, okresu leżakowania) na własności reologiczne ciasta.

Zestaw do oznaczania ilości i jakości glutenu Glutomatic 2200

  • Wymywanie glutenu z próbek mlewa pełnoziarnistego i mąki
  • Określanie jakości glutenu mokrego zgodnie z normą ICC 155.
  • Określanie ilości glutenu mokrego oraz indeksu glutenu.

Przykłady zastosowań:

  • Badania wpływu obróbki cieplnej glutenu na jego zdolność ekspansji.
  • Określanie wpływ nawilżania i suszenia ziarna na ilość i jakość glutenu.
  • Badania zależności efektywności przemiału ziarna od jakości glutenu.

Aparat do oznaczania aktywności α-amylazy – Falling Number 1800

  • Określanie aktywności enzymu α-amylazy w ziarnie metoda Hagberga – Pertena zgodnie z normami: ICC 107, AACC 56-81B i ISO 3093.
  • Pomiar liczby opadania.
    Przykłady zastosowań:
  • Badania wpływu warunków pogodowych w czasie przedzbiorowym pszenicy.
  • Badania wpływu zabiegów laboratoryjnego nawilżania na aktywność amylolityczną ziarna.

Reometr rotacyjno-oscylacyjny Stress-Tech

  • Wyznaczanie modułów dynamicznych (moduł zachowawczy, moduł stratności), kąta przesunięcia fazowego oraz lepkości.
    Układy pomiarowe: płytka-płytka oraz płytka-stożek. Wielkości mierzone bezpośrednio: naprężenie normalne, naprężenie ścinające, częstotliwość oscylacji oraz odkształcenie kątowe.
  • Przykłady zastosowań:
  • Badania wpływu dodatków prozdrowotnych na właściwości reologiczne ciasta.
  • Badania związków pomiędzy składem chemicznym ciasta (np. frakcji białek glutenowych) a jego właściwościami reologicznymi.

Aparat do wykonywania testu Zeleny’ego z oprogramowaniem

  • Określanie jakości substancji białkowej w mące.
  • Pomiar wskaźnika sedymentacji.

 

 

 

 

 

X