|
Department and laboratory
Department: Department of Physical Properties of Plant Materials
Laboratory: Laboratory of Assessment of Grain Raw Materials Quality
Publications
- 2022, Effect of fluorescence dyes on wet gluten structure studied with fluorescence and FT-Raman spectroscopies, Food Hydrocolloids, Vol. 131; 107820; DOI: 10.1016/j.foodhyd.2022.107820
- 2021, Effect of oil pomaces on thermal properties of model dough and gluten network studied by thermogravimetry and differential scanning calorimetry, Food Chemistry, 358, 129882; DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.129882
- 2020, FT-Raman and FT-IR studies of the gluten structure as a result of model dough supplementation with chosen oil pomaces, Journal of Cereal Science, 93; DOI: 10.1016/j.jcs.2020.102961
- 2020, The Effect of Selected Phenolic Acids on the Structure of Gluten Proteins in Gluten Dough Using FT-Raman, 19th International Workshop for Young Scientists BioPhys Spring 2020, May 19-21, 2020, Prague, Czech Republic, str. 18
- 2020, The effect of selected dietary fibre supplements in the form of pomace after oil production on the thermal properties of gluten proteins, 19th International Workshop for Young Scientists BioPhys Spring 2020, May 19-21, 2020, Prague, Czech Republic, str. 25
- 2020, Badanie wpływu wybranych preparatów błonnikowych w postaci wytłoków otrzymanych w wyniku tłoczenia olejów na jakość pieczywa, III Konferencja Doktorantów "Cztery Żywioły - współczesne problemy w naukach o życiu", Warszawa, 18.12.2020, str. 13
- 2019, E-nos w detekcji związków zapachowych obecnych w procesie fermentacji ciasta i wypieków chleba suplementowanego błonnikami owocowymi, XXVI Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, 29-30 maja 2019 r., str. 11
- 2019, Wpływ wybranych kwasów fenolowych na strukturę i właściwości białek glutenowych w modelowym cieście pszennym, XXVI Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, 29-30 maja 2019 r., str. 17
- 2019, Wpływ wybranych suplementów błonnikowych w postaci wytłoków po produkcji oleju na strukturę białek glutenowych z wykorzystaniem spektroskopii w podczerwieni (ft-ir) oraz spektroskopii ramanowskiej (FT-RAMAN), XXVI Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, 29 – 30 maja 2019 r., str. 23
- 2019, Changes in the structure of gluten proteins in the model bread dough, as a result of the use of selected phenolic acids, 18th International Workshop for Young Scientists, BioPhys Spring 2019, May 22-24.05.2019 Gödöllő, Hungary, str. 23
- 2019, Influence of selected five dietary fibres in the form of pomace after oil production on the gluten proteins structure studied by ft-ir and ft-raman spectroscopy, 18th International Workshop for Young Scientists, BioPhys Spring 2019, May 22-24.05.2019 Gödöllő, Hungary, str.34
- 2019, The Effect of Cinnamic Acid and its Derivatives on Changes in the Structure of Gluten Proteins, National Scientific Conference „Science, Research and Development” – 3rd Edition, Warszawa, 26.10.2019 r., 33
- 2019, Effect of Different Oil Pomaces Addition on the Gluten Proteins Structure Studied by Spectroscopic Methods, National Scientific Conference „Science, Research and Development” – 3rd Edition, Warszawa, 26.10.2019 r., 35
- 2019, Zmiany w strukturze białek glutenowych w wyniku suplementacji ciasta modelowego wybranymi kwasami fenolowymi z szeregu kwasu cynamonowego, I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”, Warszawa, 14.11.2019 r.,
- 2019, Badanie wpływu wybranych kwasów fenolowych, na strukturę białek glutenowych w modelowym cieście pszennym z zastosowaniem metod spektroskopowych, II Konferencja Doktorantów "Cztery Żywioły - Współczesne Problemy w Naukach o Życiu", Lublin. 24.10.2019 r., str. 8
- 2019, Badanie zmian w strukturze białek glutenowych zachodzących w wyniku dodatku wybranych preparatów błonnikowych w postaci wytłoków po produkcji oleju z wykorzystaniem technik spektroskopowych, II Konferencja Doktorantów "Cztery Żywioły - Współczesne Problemy w Naukach o Życiu", Lublin. 24.10.2019 r., str. 21
- 2019, Badanie zmian w strukturze białek glutenowych wywołanych suplementacją modelowego ciasta przennego wybranymi kwasami fenolowymi z wykorzystaniem spektroskopii FTIR i FT-Ramana, Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce 2018 Materiały konferencyjne – jesień Część trzecia - Lublin, 22 listopada 2019 r. Lublin, str. 40
- 2019, Badanie wpływu wybranych parametrów błonnikowych w postaci wytłoków otrzymanych w wyniku tłoczenia olejów na struktur białek glutenowych przy użyciu spektroskopii w podczerwieni i spektroskopii ramanowskiej, Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce 2018 Materiały konferencyjne – jesień Część trzecia - Lublin, 22 listopada 2019 r. Lublin, str. 71
- 2019, Effect of dietary fibre moisturizing on the structure of gluten proteins in model dough, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
- 2019, Difference farinograms for testing behaviour of dietary fibre supplements during bread dough mixing, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
- 2019, Badanie zmian w strukturze białek glutenowych wywołanych suplementacją modelowego ciasta pszennego wybranymi kwasami fenolowymi z wykorzystaniem spektroskopii FTIR i FT-Ramana, X Ogólnokrajowa Konferencja Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój; Lublin 22.11.2019 r. , str. 40
- 2019, Badanie wpływu wybranych preparatów błonnikowych w postaci wytłoków otrzymanych w wyniku tłoczenia olejów na strukturę białek glutenowych przy użyciu spektroskopii w podczerwieni i spektroskopii ramanowskiej, X Ogólnokrajowa Konferencja Młodzi Naukowcy w Polsce – Badania i Rozwój; Lublin 22.11.2019 r., str. 71
- 2018, Badanie Wpływu Oddziaływania Promieniowania Elektromagnetycznego na Roztwory Ekstraktu Roślinnego z Owoców Amli Emblica Officinalis z Wybranymi Barwnikami Spożywczymi, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 21
- 2018, Badanie i ocena wpływu promieniowania elektromagnetycznego na strukturę mieszaniny ekstraktu roślinnego z owoców amli emblica officinalis i wybranych barwników spożywczych przy wykorzystaniu spektroskopii uv-vis i fluorescencji, Konferencja Doktorantów pt. „Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu”, Warszawa 25.10.2018 r., str. 28
- 2018, Wpływ dodatku wytłoków uzyskanych w wyniku tłoczenia olejów metodą na zimno na strukturę białek glutenowych z wykorzystaniem technik spektroskopowych, I Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”, Warszawa, 14.11.2019 r.,