Gancarz Marek

Gancarz Marek

Print Friendly, PDF & Email
dr Gancarz Marek
Nr pokoju: B112
E-mail: m.gancarz@ipan.lublin.pl
Nr telefonu: (81) 744 50 61 w. 208

Zakład i laboratorium

Zakład: Zakład Fizycznych Właściwości Materiałów Roślinnych

Zainteresowania

Zainteresowania naukowe:

  • Mikrostruktura tkani owoców i warzyw
  • Właściwości mechaniczne struktury
  • Mikroskopia, makroskopia, analiza obrazu
  • Skład chemiczny surowców i produktów roślinnych
  • Badanie procesów fizycznych istotnych w przechowalnictwie
  • Wykorzystanie metod spektroskopowych w badaniu żywności

Inne informacje

Uzyskane stopnie naukowe:

  • 2000    Mgr fizyki, specjalność: biofizyka
    Uniwersytet Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, Instytut Fizyki
    Tytuł pracy: „Spektrofotometryczne badania transportu protonów przez błony lipidowe”
  • 2011    Doktor nauk rolniczych w zakresie agronomii-agrofizyki
    Instytut Agrofizyki  im. B. Dobrzańskiego PAN w Lublinie,
    Tytuł pracy: „Wpływ wielkości i kształtu komórek bulwy ziemniaka na ciemną plamistość pouderzeniową”

Członkostwo w organizacjach:

  • Polskie Towarzystwo Stereologiczne
  • Polskie Towarzystwo Agrofizyczne

Stypendia i staże:

  • 2010 Staż w Instytucie Fizyczno-Mechanicznym im. G. Karpenki Narodowej Akademii Nauk Ukrainy – Lwów, Ukraina
  • 01.01.2009-31.07.2009 Stypendium „Stypendia naukowe dla doktorantów”, Europejski Fundusz Społeczny, budżet państwa i Samorząd Województwa Lubelskiego
  • 2007 Stypendium Rządu Francuskiego „Stypendium naukowo-badawcze”, „Stypendia dla studentów i absolwentów szkół wyższych”, (BIA INRA) – Nantes, Francja
  • 2007 Stypendium URBIA Centrum Badawczego INRA – Nantes, Francja

Studia podyplomowe:

  • 2012-2013 „Menedżer Badań Naukowych i Prac Rozwojowych”. „KOMPETENCJE DLA WSPÓŁPRACY NAUKI I BIZNESU”. Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie oraz Polska Fundacja Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”
  • 2010-2011 „Menedżer projektów badawczych”. „Menedżerskie studia podyplomowe dla sektora B+R”. Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie oraz Polska Fundacja Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”
  • 2008-2010 „Public relations w badaniach naukowych- pilotażowe studia podyplomowe dla pracowników jednostek naukowych” Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie oraz Polska Fundacja Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”
  • 2008-2009 „Zarządzanie systemem B+R w instytucjach naukowych” Wydział Filozofii KUL oraz Lubelska Szkoła Biznesu LBS

Publikacje pracownika

  1. 2020, Polyphenol Composition and Antioxidant Potential of Instant Gruels Enriched with Lycium barbarum L. Fruit, Molecules , 25, 4538; DOI:10.3390/molecules25194538
  2. 2020, Changes in phytosterol contents during rape seed storage under conditions simulating industrial silos, Journal of Stored Products Research, vol. 88; DOI: 10.1016/j.jspr.2020.101687
  3. 2020, Friction and Shear Properties of Pine Biomass and Pellets, Materials, 13(16), 3567, str. 1-15, DOI: 10.3390/ma13163567
  4. 2019, Difference farinograms for testing behaviour of dietary fibre supplements during bread dough mixing, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  5. 2019, An electronic nose with MOS sensors for testing the suitability for consumption wheat bread during 96 hours after baking, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  6. 2019, Effect of dietary fibre moisturizing on the structure of gluten proteins in model dough, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  7. 2019, Wykorzystanie elektronicznego nosa i technik chromatograficznych do oceny jakości oleju tłoczonego na zimno z nasion rzepaku, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  8. 2019, Określanie zmian jakościowych rzepaku na podstawie nowej metody analizy sygnału VOCs uzyskanego przy użyciu elektronicznego nosa, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  9. 2019, Prognozowanie jakości nasion rzepaku przy użyciu czujników wykonanych na bazie półprzewodzących tlenków metali MOS, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  10. 2019, Elektroniczny nos -reakcja czujników rezystancyjnych na lotne związki organiczne (VOCs) powstające w wyniku nieodpowiedniego przechowywania nasion rzepaku, XXVI Konferencja Naukowa "Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie", Zakopane 4-8.02.2019 r.,
  11. 2020, Influence of Changes in the Level of Volatile Compounds Emitted during Rapeseed Quality Degradation on the Reaction of MOS Type Sensor-Array, Sensors , 20(11), 3135; DOI: 10.3390/s20113135
  12. 2020, Detection and Differentiation of Volatile Compound Profiles in Roasted Coffee Arabica Beans from Different Countries Using an Electronic Nose and GC-MS, Sensors, 20(7), 2124; DOI: 10.3390/s20072124
  13. 2019, Application of an electronic nose for determination of pre‐pressing treatment of rapeseed based on the analysis of volatile compounds contained in pressed oil, International Journal of Food Science & Technology, DOI: doi.org/10.1111/ijfs.14392
  14. 2020, Application of an electronic nose with novel method for generation of smellprints for testing the suitability for consumption of wheat bread during 4-day storage, LWT - Food Science and Technology, 117: 1-7, DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108665
  15. 2019, Identification of Volatile Organic Compounds and Their Concentrations Using a Novel MethodAnalysis of MOS Sensors Signal, Journal of Food Science, 84(8), str. 2077-2085, DOI: 10.1111/1750-3841.14701
  16. 2019, E-nos w detekcji związków zapachowych obecnych w procesie fermentacji ciasta i wypieków chleba suplementowanego błonnikami owocowymi, XXVI Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, 29-30 maja 2019 r., str. 11
  17. 2019, Mechanical characteristics of pine biomass of different sizes and shapes, European Journal of Wood and Wood Products, 77((4), str. 593-608, DOI: 0.1007/s00107-019-01415-w
  18. 2019, A Novel Method for Generation of a Fingerprint Using Electronic Nose on the Example of Rapeseed Spoilage, Journal of Food Science, 84(1), str. 51-58, DOI: 10.1111/1750-3841.14400
  19. 2018, Zakażenie pszczół miodnych przez Nosema Ceranae może zwiększyć kumulację metali ciężkich w ich organizmach, 55 naukowa konferencja Przczelarska, Kazimierz Dolny, 6-7.03.2018 r., str. 44-45
  20. 2018, Applications of mass spectrometry in studies of gluten proteins, 6th Conference of Polisch Mass Spectrometry Society, Warsaw, 23-26.04.2018, str. 56
  21. 2018, Dehydration of the gluten network as a main cause of reduction in quality of wheat bread supplemented with dietary fibre preparations, Annual Congres on Plant Science and Bio Security, Valencia, Spain, 12-14.07.2018, str. 42
  22. 2018, Monitoring system of temperature and volatile organics compounds emissions during the bread production process, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str.176
  23. 2018, An application of a new method for generation of a smellprint identification of vocs during grain storage using agrinose, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 177
  24. 2018, Structural changes observed in the gluten network after bread supplementation with dietary fibre preparations as a result of dehydration process, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 158
  25. 2018, Monitoring of gas cell coalescence during bread dough baking expansion, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 63
  26. 2018, Changes in the bioelement content of summer and winter western honeybees (Apis mellifera) induced by Nosema ceranae infection, PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0200410
  27. 2018, Elektroniczny Nos w Badaniach Nieprzyjemnych Zapachów, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 22
  28. 2018, Wpływ Wybranych Związków Fenolowych na Strukturę Białek Glutenowych, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 17
  29. 2018, Określenie Profilu Charakterystycznych Związków Lotnych Obecnych w Czasie Procesu Fermentacji i Wypieku Chleba Suplementowanego Błonnikiem Jabłkowym, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 10
  30. 2018, Elektroniczny nos – określenie reakcji czujników rezystancyjnych na stężenie wybranych lotnych związków organicznych (VOCs), XXV Jubileuszowa Konferencja Naukowa "Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie", Zakopane 5-9.02.2018 r.,
  31. 2018, Methane fermentation supplemented with plant extracts of antioxidant activity, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r.,
  32. 2018, Evaluation of the potential of utilisation of anaerobic digestion effluent for cultivation of green alga Auxenochlorella protothecoides, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r.,
  33. 2018, Nowa trzyparametrowa metoda identyfikacji lotnych związków organicznych (VOCs) z zastosowaniem elektronicznego nosa, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r., str. 24
  34. 2018, Zastosowanie elektronicznego nosa do badań jakości nasion rzepaku, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r.,
  35. 2018, At harvest prediction of the susceptibility of potato varieties to blackspot after impact over long-term storage, Postharvest Biology and Technology, DOI: 10.1016/j.postharvbio.2018.01.009
  36. 2017, Application of Agrinose with metal-oxide semiconductor sensors and microbiological methods to prediction of rapeseed quality, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 27
  37. 2017, Effects of bread dough supplementation with dietary fibres evaluated by analysing of difference farinograms, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 27
  38. 2017, Mechanical characteristics of different kinds of pine biomass, 10th World Congress of Chemical Engineering, Barcelona, Spain, 1-5.10.2017,
  39. 2017, Effects of bread of bread dought supplementation with dietaryfibres evaluation by analysing of difference ferinograms, C & E Spring Meeting and 7th European Symposium on Enzymes in Grain Processing. Amsterdam 19-21 czerwiec 2017, str. 27
  40. 2017, Accumulation of toxic elements in honey bees following a Nosema ceranae infection, 13th International COLOSS Conference, Athens, Greece 2-3.11.2017,
  41. 2017, Aggregation of gluten proteins in gluten dough after fibre polysacchairides addition studies with application of FT-Raman spectroscopy, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 17
  42. 2017, Elektroniczny nos w analizie substancji lotnych (VOCs) produktów spożywczych, Galeria postaci w Galerii Malarstwa na Zamku w Lublinie, 17.12.2017,
  43. 2018, Characterization of shear behaviour in consolidated granular biomass, Powder Technology, 327: 120-127
  44. 2017, Algorytm tworzenia elektronicznego odcisku palca substancji lotnych, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 22
  45. 2017, Białka glutenowe, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 17
  46. 2017, Reakcja czujników rezystencyjnych na poziom stężenia wybranych lotnych związków organicznych, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 14
  47. 2017, Electronic nose with polymer-composite sensors for monitoring fungal deterioration of stored rapeseed, International Agrophysics, 31: 317-325
  48. 2017, Application of electronic nose with MOS sensors to prediction of rapeseed quality, Measurement, 103: 227-234
  49. 2016, Relationship between cellular structure and blackspot susceptibility of potato tuber parenchyma tissue after long term of storage, XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego. Ryn, 28.06.2016-1.07.2016 r. ,
  50. 2016, Relationship between response of the resistive sensors on the chosen volatile organic compounds (VOCs) and their concentration, 18th International Conference on Agricultural and Food Engineering (ICAFE 2016), New York, USA, 06-07.06.2016 r. , Vol 3 (6), 852
  51. 2016, Response Evaluation of Electronic Nose with Polymer-Composite and Metal Oxide Semiconductor Sensor towards Microbiological Quality of Rapeseed, ICABSE 2016 : 18th International Conference on Agricultural and Biological Systems Engineering, New York, USA, 06-07.06.2016 r. , Vol. 3(6): 859
  52. 2016, Electronic Nose for Monitoring Fungal Deterioration of Stored Rapeseed, Vol. 3(6), 1590
  53. 2016, Procedura kalibracji elektronicznego nosa na potrzeby badań jakości materiałów biologicznych, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, str. 20
  54. 2016, Agregacja białek glutenowych w cieście glutenowym indukowana dodatkiem błonników pokarmowych, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 15-15
  55. 2016, Zastosowanie metod stereologicznych do określenia parametrów przestrzennych komórek tkanki roślinnej, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 8-8
  56. 2016, Correlation between cell size and blackspot of potato tuber parenchyma tissue after storage, Postharvest Biology and Technology, 117: 161-167
  57. 2015, Rozwiązanie sprzętowe do realizacji urządzenia ENOS oraz krótkie omówienie architektury oprogramowania., 2015, 32-32
  58. 2015, Monitorowanie stanu mikrobiologicznego nasion rzepaku za pomocą elektronicznego nosa., 2015, 27-27
  59. 2015, Badanie wpływu zewnętrznych oddziaływań mechanicznych na strukturę komórkową tkanki rdzenia zewnętrznego bulwy ziemniaka., 2015, 12-12
  60. 2014, Cell orientation in potato tuber parenchyma tissue, International Agrophysics, 2014, 28(1): 15-22
  61. 2013, The research of external mechanical interaction influence on cellular structure of potato tuber tissue, 2013, 43-43
  62. 2013, Microscopic and macroscopic observations of potato tubers tissue cellular structure in the place of blackspot appear, 2013, 44-44
  63. 2013, The influence of external mechanical interactionmon cellular structure of potato tuber tissue, 2013, 43-43
  64. 2011, The predicting of blackspot susceptibility after harvest for the potato varieties during storage, 2011, 60-60
  65. 2009, Wpływ wielkości i kształtu komórek bulwy ziemniaka na ciemną plamistość pouderzeniową., 2009
  66. 2009, Wpływ wybranych czynników morfologicznych bulwy ziemniaka na powstawanie ciemnej plamistości pouszkodzeniowej., 2009
  67. 2009, Wpływ mikrostruktury na teksturę warzyw i owoców., 2009
  68. 2009, Blackspot volume estimation in potato by computer image analysis. 8 Międzynarodowe Warsztaty dla Młodych Naukowców BioPhys Spring 2009, 2009
  69. 2008, Wpływ wybranych czynników morfologicznych bulwy ziemniaka na powstawanie ciemnej plamistości pouszkodzeniowej., 2008
  70. 2008, Failure stress and the blackspot of potato tuber tissue during storage., 2008
  71. 2008, Turgor and temperature effect on fracture of potato tuber (Solanum tuberosum cv. Irga)., International Agrophysics, 2008, Vol. 22, No. 1, 89-97
  72. 2007, Changes of cellular structure of potato tuber parenchyma tissues during storage., Research in Agricultural Engineering Zemedelska Technika, 2007, 53, (2), 75-78
  73. 2007, Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do szybkiego określenia wielkości i kształtu bulw ziemniaka., Acta Agrophysica, 2007, 151, 10(1), 47-57
  74. 2007, Analysis of plant tissue image obtained by confocal tandem scanning reflected Ligot microscope., International Agrophysics, 2007, 21, 1, 49-53
  75. 2007, Cell structure parameters of the potato tuber parenchyma tissue., 2007
  76. 2007, Wpływ wybranych czynników morfologicznych bulwy ziemniaka na powstawanie ciemnej plamistości pouszkodzeniowej., 2007
  77. 2006, Changes of cellular structure of potato tuber parenchyma tissues during storage. 5th International Workshop for Young Scietists „BioPhys Spring 2006”., 2006
  78. 2006, Changes of cellular structure of potato tuber parenchyma Tissues., Czech University of Agriculture in Prague, Permitted by Dean Office of Technical Faculty "The Hidden and the Masked in Agricultural and Biological Engineering", 1, 45-49
  79. 2005, Optical microscope., Institute of Agrophyscis PAS, Lublin, "Micro-structure analysis of plant tissues", 2005, 2. Microscopes and sample preparation, 13-42
  80. 2005, Influence of deep fat frying on the histological structure of root vegetable., Institute of Agrophyscis PAS, Lublin, "Review of Current Problems in Agrophysics", 2005, Chapter 4, Mechanics and Micro-Structure of Agricultural Plant Materials, 343-344
  81. 2005, Relationship between microstructure and blackspot of potato tuber parenchyma tissue., Institute of Agrophyscis PAS, Lublin, "Review of Current Problems in Agrophysics", 2005, Chapter 4, Mechanics and Micro-Structure of Agricultural Plant Materials, 341-342
  82. 2004, Przestrzenna orientacja komórek tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka, 2004
  83. 2004, Mikroskopowe obrazy tkanek roślinnych o zróżnicowanej budowie strukturalnej, 2004
  84. 2004, Analysis of plant tissue images obtained by confocal tandem scanning reflected light microscope, AgEng 2004 Conference Engineering the Future, Leuven, Belgia, 12-16.09.2004 r., 2004, AgEng 2004 Conference Engineering the Future, Leuven, Belgia, 12-16.09.2004 r., 938-939
  85. 2004, Parameters of cell structure of potato tuber parenchyma tissue as dependent on the direction of section, 2004
  86. 2003, Wyznaczanie minimalnej liczby komórek do analizy geometrycznych parametrów struktury tkanki bulwy ziemniaka., Acta Agrophysica, 2003, 97, 2(3), 579-587
  87. 2003, Method for the microscopic image compilation of the potato tuber’s cellular structure., Scientia Agriculturae Bohemica, 2003, 34, 3, 81-85
  88. 2003, Problemy analizy obrazu tkanki roślinnej uzyskanego z optycznego mikroskopu konfokalnego., 2003
  89. 2003, Właściwości mechaniczne tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka., 2003
  90. 2003, Zmienność parametrów struktury komórkowej w bulwie ziemniaka., 2003
  91. 2003, Determination of the stereological cell structure parameters of potato tuber parenchyma., 2003
  92. 2002, Pękanie tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka w teście relaksacji., 2002
  93. 2002, Wyznaczanie minimalnej liczby komórek do analizy parametrów struktury tkanki bulwy ziemniaka., 2002
  94. 2002, Wyznaczanie parametrów struktury tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka odmian „Danusia” i „Kuba”., Technica Agraria, 2002, 1(2): 23-32
  95. 2002, Cell structural parameters of potato tuber tissue., International Agrophysics, 2002, 16, 2, 119-127
  96. 2001, Praktyka Radiografii Neutronowej i Gamma, Środowiskowe Laboratorium Neutronografii przy Instytucie Energii atomowej w Świerku., Praktyka Radiografii Neutronowej i Gamma, Środowiskowe Laboratorium Neutronografii przy Instytucie Energii atomowej w Świerku, 4.09.2001, 2001
  97. 2001, Failure and acoustic emission of potato tuber tissue of selected varieties in compression tests at various strain rates., Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, 2001, wersja elektroniczna, EJPAU Seria Agricultural Enginering nr 2 (www.ejpau.media.pl)
X