Gancarz Marek

Gancarz Marek

Print Friendly, PDF & Email
dr hab. Gancarz Marek
Nr pokoju: B112
pokaż adres e-mail
Nr telefonu: (81) 744 50 61 w. 208

Zakład i laboratorium

Zakład: Zakład Fizycznych Właściwości Materiałów Roślinnych

Zainteresowania

Zainteresowania naukowe:

  • Mikrostruktura tkani owoców i warzyw
  • Właściwości mechaniczne struktury
  • Mikroskopia, makroskopia, analiza obrazu
  • Skład chemiczny surowców i produktów roślinnych
  • Badanie procesów fizycznych istotnych w przechowalnictwie
  • Wykorzystanie metod spektroskopowych w badaniu żywności

Inne informacje

Uzyskane stopnie naukowe:

  • 2000    Mgr fizyki, specjalność: biofizyka
    Uniwersytet Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, Instytut Fizyki
    Tytuł pracy: „Spektrofotometryczne badania transportu protonów przez błony lipidowe”
  • 2011    Doktor nauk rolniczych w zakresie agronomii-agrofizyki
    Instytut Agrofizyki  im. B. Dobrzańskiego PAN w Lublinie,
    Tytuł pracy: „Wpływ wielkości i kształtu komórek bulwy ziemniaka na ciemną plamistość pouderzeniową”

Członkostwo w organizacjach:

  • Polskie Towarzystwo Stereologiczne
  • Polskie Towarzystwo Agrofizyczne

Stypendia i staże:

  • 2010 Staż w Instytucie Fizyczno-Mechanicznym im. G. Karpenki Narodowej Akademii Nauk Ukrainy – Lwów, Ukraina
  • 01.01.2009-31.07.2009 Stypendium „Stypendia naukowe dla doktorantów”, Europejski Fundusz Społeczny, budżet państwa i Samorząd Województwa Lubelskiego
  • 2007 Stypendium Rządu Francuskiego „Stypendium naukowo-badawcze”, „Stypendia dla studentów i absolwentów szkół wyższych”, (BIA INRA) – Nantes, Francja
  • 2007 Stypendium URBIA Centrum Badawczego INRA – Nantes, Francja

Studia podyplomowe:

  • 2012-2013 „Menedżer Badań Naukowych i Prac Rozwojowych”. „KOMPETENCJE DLA WSPÓŁPRACY NAUKI I BIZNESU”. Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie oraz Polska Fundacja Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”
  • 2010-2011 „Menedżer projektów badawczych”. „Menedżerskie studia podyplomowe dla sektora B+R”. Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie oraz Polska Fundacja Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”
  • 2008-2010 „Public relations w badaniach naukowych- pilotażowe studia podyplomowe dla pracowników jednostek naukowych” Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie oraz Polska Fundacja Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”
  • 2008-2009 „Zarządzanie systemem B+R w instytucjach naukowych” Wydział Filozofii KUL oraz Lubelska Szkoła Biznesu LBS

Publikacje pracownika

  1. 2023, Chemical Composition and Antimicrobial Activity of New Honey Varietals, International Journal of Environmental Research and Public Health, 20,2458, str. 1-21, DOI: 10.3390/ijerph20032458
  2. 2023, Imidacloprid Pesticide Causes Unexpectedly Severe Bioelement Deficiencies and Imbalance in Honey Bees Even at Sublethal Doses, Animals, 13, 615, DOI: 10.3390/ani13040615
  3. 2023, Effect of the Consolidation Level on Organic Volatile Compound Emissions from Maize during Storage, Materials , 16(8), 3066; DOI: 10.3390/ma16083066
  4. 2023, Influence of physical properties of sugar beet seeds on the work quality of the seeding mechanism, International Agrophysics, 37(2): 171–178, DOI: 10.31545/intagr/162403
  5. 2022, Curcumin and Weight Loss: Does It Work?, International Journal of Molecular Sciences, 23, 639, str. 1-23; DOI: 10.3390/ijms23020639
  6. 2022, Impact of Coffee Bean Roasting on the Content of Pyridines Determined by Analysis of Volatile Organic Compounds, Molecules, 27, 1559, str. 1-12, DOI: 10.3390/molecules27051559
  7. 2022, Preliminary study non-destructive sorting techniques for pepper (Capsicum annuum L.) using odor parameter, LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, DOI: 10.1016/j.lwt.2022.113667
  8. 2022, Hyperspectral imaging coupled with multivariate analysis and artificial intelligence to the classification of maize kernels, International Agrophysics, 36,str. 83-91, DOI: 10.31545/intagr/147227
  9. 2022, Detection of fraud in sesame oil with the help of artificial intelligence combined with chemometrics methods and chemical compounds characterization by gas chromatography–mass spectrometry, LWT Food Science and Technology, 167.113863, str. 1-12, DOI: 10.1016/j.lwt.2022.113863
  10. 2022, Application of MOS Gas Sensors Coupled with Chemometrics Methods to Predict the Amount of Sugar and Carbohydrates in Potatoes, Molecules, 27, 3508, str 1-19, DOI: 10.3390/molecules27113508
  11. 2022, Effects of Drying Conditions on the Content of Biologically Active Compounds in Winter Camelina Sativa Seeds, European Journal of Lipid Science and Technology, DOI: 10.1002/ejlt.202200035
  12. 2022, Life Cycle Assessment for Environmental Impact Reduction and Evaluation of the Energy Indices in Lettuce Production, Applied Sciences, 12, 10348, str. 1-11, DOI: 10.3390/app122010348
  13. 2022, Natural Substances, Probiotics, and Synthetic Agents in the Treatment and Prevention of Honeybee Nosemosis, Pathogens, DOI: 10.3390/pathogens11111269
  14. 2022, Wpływ sposobu palenia ziaren kawy na profil lotnych związków organicznych, VII Sympozjum Inżynierii Żywności; Warszawa, 29-30.06.2022, str. 22
  15. 2022, Francuskie wina – klasyfikacja, regiony, standardy jakości, aromat, VII Sympozjum Inżynierii Żywności; Warszawa, 29-30.06.2022, str. 18
  16. 2022, Zastosowanie elektronicznego nosa do określania emisji szkodliwych gazów w budynkach inwentarskich, III EU Green Week w Lublinie - Spacer żywiołów: woda, ziemia, powietrze; Lublin, 14-15.07.2022, str. 20
  17. 2022, How to Identify Roast Defects in Coffee Beans Based on the Volatile Compound Profile, Molecules, 27, 8530; DOI:10.3390/ molecules27238530
  18. 2022, Determination of the influence of biostimulants on soil properties and field crop yields, International Agrophysics, 36, 351-359; DOI: 10.31545/intagr/155955
  19. 2022, Investigating Changes in pH and Soluble Solids Content of Potato during the Storage by Electronic Nose and Vis/NIR Spectroscopy, Foods, 6;11(24):4077, DOI: 10.3390/foods11244077.
  20. 2022, Effect of the Production Parameters and In Vitro Digestion on the Content of Polyphenolic Compounds, Phenolic Acids, and Antiradical Properties of Innovative Snacks Enriched with Wild Garlic (Allium ursinum L.) Leaves, International Journal of Molecular Sciences, 23, 14458, str. 1-17, DOI: 10.3390/ijms232214458
  21. 2021, Identification of the Olfactory Profile of Rapeseed Oil as a Function of Heating Time and Ratio of Volume and Surface Area of Contact with Oxygen Using an Electronic Nose, Sensors, 21(1), 303; DOI: 10.3390/s21010303
  22. 2021, Detection and measurement of aroma compounds with the electronic nose and a novel method for MOS sensor signal analysis during the wheat bread making process, Food and Bioproducts Processing, 12: 90-98; DOI: 10.1016/j.fbp.2021.02.011
  23. 2021, Role of Gut Microbiota, Probiotics and Prebiotics in the Cardiovascular Diseases, Molecules, 26(4), 1172; DOI: 10.3390/molecules26041172
  24. 2021, Determination of the Influence of Mechanical Properties of Capsules and Seeds on the Susceptibility to Feeding of Mononychus pubctumalbum in Endangered Plant Species Iris aphylla L. and Iris sibirica L., Sensors, 21(6), 2209; DOI: 10.3390/s21062209
  25. 2021, Amplicon Sequencing of Variable 16S rRNA from Bacteria and ITS2 Regions from Fungi and Plants, Reveals Honeybee Susceptibility to Diseases Results from Their Forage Availability under Anthropogenic Landscapes, Pathogens, 10(3), 381; DOI: 10.3390/pathogens10030381
  26. 2021, Effect of Supplementation of Flour with Fruit Fiber on the Volatile Compound Profile in Bread, Sensors, 21(8), 2812; DOI: 10.3390/s21082812
  27. 2021, Physical Properties, Spectroscopic, Microscopic, X-ray, and Chemometric Analysis of Starch Films Enriched with Selected Functional Additives, Materials, 14(10), 2673; DOI: 10.3390/ma14102673
  28. 2021, Antioxidation Defenses of Apis mellifera Queens and Workers Respond to Imidacloprid in Different Age-Dependent Ways: Old Queens Are Resistant, Foragers Are Not, Animals, 11(5), 1246; DOI: 10.3390/ani11051246
  29. 2021, Characteristics of Newly Developed Extruded Products Supplemented with Plants in a Form of Microwave-Expanded Snacks, Materials, 14(11), 2791; DOI: 10.3390/ma14112791
  30. 2021, The Efficacy of Black Chokeberry Fruits against Cardiovascular Diseases, International Journal of Molecular Sciences, 22(12), 6541; DOI: 10.3390/ijms22126541
  31. 2021, Classification and Identification of Essential Oils from Herbs and Fruits Based on a MOS Electronic-Nose Technology, Chemosensors, 9(6), 142; DOI: 10.3390/chemosensors9060142
  32. 2021, Dataset of the next-generation sequencing of variable 16S rRNA from bacteria and ITS2 regions from fungi and plants derived from honeybees kept under anthropogenic landscapes, Data in Brief, 36; DOI: 10.1016/j.dib.2021.107019
  33. 2021, A Machine Learning Method for Classification and Identification of Potato Cultivars Based on the Reaction of MOS Type Sensor-Array, Sensors, 21(17),5836, str. 1-15, DOI: 10.3390/s21175836
  34. 2021, Performance Analysis of MAU-9 Electronic-Nose MOS Sensor Array Components and ANN Classification Methods for Discrimination of Herb and Fruit Essential Oils, Chemosensors, 9(9), 243, str. 1-17, DOI: 10.3390/chemosensors9090243
  35. 2021, Thermodynamic Evaluation of the Forced Convective Hybrid-Solar Dryer during Drying Process of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Leaves, Energies, 14,5835, str. 1-16, DOI: 10.3390/en14185835
  36. 2021, Określanie zmian jakościowych rzepaku na podstawie analizy sygnału uzyskanego przy użyciu elektronicznego nosa, W: Prozdrowotne, jakościowe i energetyczne aspekty produkcji surowców rolniczych. Monografia wydana w ramach obchodu 20-lecia PWSZ w Chełmie. Wydawnictwo „INŻYNIERIA ROLNICZA”; ISBN: 978-83-64377-50-1 (Eds. Anna Kocira, Ewa Stamirowska-Krzaczek), str. 55-65
  37. 2021, Zastosowanie czujników polimerowych do określania warunków środowiskowych w chlewniach, W: Prozdrowotne, jakościowe i energetyczne aspekty produkcji surowców rolniczych. Monografia wydana w ramach obchodu 20-lecia PWSZ w Chełmie. Wydawnictwo „INŻYNIERIA ROLNICZA”; ISBN: 978-83-64377-50-1 (Eds. Anna Kocira, Ewa Stamirowska-Krzaczek), str. 95-109
  38. 2020, Application of an electronic nose with novel method for generation of smellprints for testing the suitability for consumption of wheat bread during 4-day storage, LWT - Food Science and Technology, 117: 1-7, DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108665
  39. 2020, Detection and Differentiation of Volatile Compound Profiles in Roasted Coffee Arabica Beans from Different Countries Using an Electronic Nose and GC-MS, Sensors, 20(7), 2124; DOI: 10.3390/s20072124
  40. 2020, Influence of Changes in the Level of Volatile Compounds Emitted during Rapeseed Quality Degradation on the Reaction of MOS Type Sensor-Array, Sensors , 20(11), 3135; DOI: 10.3390/s20113135
  41. 2020, Friction and Shear Properties of Pine Biomass and Pellets, Materials, 13(16), 3567, str. 1-15, DOI: 10.3390/ma13163567
  42. 2020, Changes in phytosterol contents during rape seed storage under conditions simulating industrial silos, Journal of Stored Products Research, vol. 88; DOI: 10.1016/j.jspr.2020.101687
  43. 2020, Polyphenol Composition and Antioxidant Potential of Instant Gruels Enriched with Lycium barbarum L. Fruit, Molecules , 25, 4538; DOI:10.3390/molecules25194538
  44. 2019, A Novel Method for Generation of a Fingerprint Using Electronic Nose on the Example of Rapeseed Spoilage, Journal of Food Science, 84(1), str. 51-58, DOI: 10.1111/1750-3841.14400
  45. 2019, Mechanical characteristics of pine biomass of different sizes and shapes, European Journal of Wood and Wood Products, 77((4), str. 593-608, DOI: 0.1007/s00107-019-01415-w
  46. 2019, E-nos w detekcji związków zapachowych obecnych w procesie fermentacji ciasta i wypieków chleba suplementowanego błonnikami owocowymi, XXVI Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, 29-30 maja 2019 r., str. 11
  47. 2019, Identification of Volatile Organic Compounds and Their Concentrations Using a Novel MethodAnalysis of MOS Sensors Signal, Journal of Food Science, 84(8), str. 2077-2085, DOI: 10.1111/1750-3841.14701
  48. 2019, Application of an electronic nose for determination of pre‐pressing treatment of rapeseed based on the analysis of volatile compounds contained in pressed oil, International Journal of Food Science & Technology, 55(5), str. 2161-2170, DOI: doi.org/10.1111/ijfs.14392
  49. 2019, Elektroniczny nos -reakcja czujników rezystancyjnych na lotne związki organiczne (VOCs) powstające w wyniku nieodpowiedniego przechowywania nasion rzepaku, XXVI Konferencja Naukowa "Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie", Zakopane 4-8.02.2019 r.,
  50. 2019, Prognozowanie jakości nasion rzepaku przy użyciu czujników wykonanych na bazie półprzewodzących tlenków metali MOS, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  51. 2019, Określanie zmian jakościowych rzepaku na podstawie nowej metody analizy sygnału VOCs uzyskanego przy użyciu elektronicznego nosa, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  52. 2019, Wykorzystanie elektronicznego nosa i technik chromatograficznych do oceny jakości oleju tłoczonego na zimno z nasion rzepaku, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  53. 2019, Effect of dietary fibre moisturizing on the structure of gluten proteins in model dough, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  54. 2019, An electronic nose with MOS sensors for testing the suitability for consumption wheat bread during 96 hours after baking, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  55. 2019, Difference farinograms for testing behaviour of dietary fibre supplements during bread dough mixing, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  56. 2018, Characterization of shear behaviour in consolidated granular biomass, Powder Technology, 327: 120-127
  57. 2018, At harvest prediction of the susceptibility of potato varieties to blackspot after impact over long-term storage, Postharvest Biology and Technology, DOI: 10.1016/j.postharvbio.2018.01.009
  58. 2018, Zastosowanie elektronicznego nosa do badań jakości nasion rzepaku, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r.,
  59. 2018, Nowa trzyparametrowa metoda identyfikacji lotnych związków organicznych (VOCs) z zastosowaniem elektronicznego nosa, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r., str. 24
  60. 2018, Evaluation of the potential of utilisation of anaerobic digestion effluent for cultivation of green alga Auxenochlorella protothecoides, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r.,
  61. 2018, Methane fermentation supplemented with plant extracts of antioxidant activity, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r.,
  62. 2018, Elektroniczny nos – określenie reakcji czujników rezystancyjnych na stężenie wybranych lotnych związków organicznych (VOCs), XXV Jubileuszowa Konferencja Naukowa "Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie", Zakopane 5-9.02.2018 r.,
  63. 2018, Określenie Profilu Charakterystycznych Związków Lotnych Obecnych w Czasie Procesu Fermentacji i Wypieku Chleba Suplementowanego Błonnikiem Jabłkowym, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 10
  64. 2018, Wpływ Wybranych Związków Fenolowych na Strukturę Białek Glutenowych, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 17
  65. 2018, Elektroniczny Nos w Badaniach Nieprzyjemnych Zapachów, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 22
  66. 2018, Changes in the bioelement content of summer and winter western honeybees (Apis mellifera) induced by Nosema ceranae infection, PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0200410
  67. 2018, Monitoring of gas cell coalescence during bread dough baking expansion, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 63
  68. 2018, Structural changes observed in the gluten network after bread supplementation with dietary fibre preparations as a result of dehydration process, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 158
  69. 2018, An application of a new method for generation of a smellprint identification of vocs during grain storage using agrinose, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 177
  70. 2018, Monitoring system of temperature and volatile organics compounds emissions during the bread production process, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str.176
  71. 2018, Dehydration of the gluten network as a main cause of reduction in quality of wheat bread supplemented with dietary fibre preparations, Annual Congres on Plant Science and Bio Security, Valencia, Spain, 12-14.07.2018, str. 42
  72. 2018, Applications of mass spectrometry in studies of gluten proteins, 6th Conference of Polisch Mass Spectrometry Society, Warsaw, 23-26.04.2018, str. 56
  73. 2018, Zakażenie pszczół miodnych przez Nosema Ceranae może zwiększyć kumulację metali ciężkich w ich organizmach, 55 naukowa konferencja Przczelarska, Kazimierz Dolny, 6-7.03.2018 r., str. 44-45
  74. 2017, Application of electronic nose with MOS sensors to prediction of rapeseed quality, Measurement, 103: 227-234
  75. 2017, Electronic nose with polymer-composite sensors for monitoring fungal deterioration of stored rapeseed, International Agrophysics, 31: 317-325
  76. 2017, Reakcja czujników rezystencyjnych na poziom stężenia wybranych lotnych związków organicznych, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 14
  77. 2017, Białka glutenowe, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 17
  78. 2017, Algorytm tworzenia elektronicznego odcisku palca substancji lotnych, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 22
  79. 2017, Elektroniczny nos w analizie substancji lotnych (VOCs) produktów spożywczych, Galeria postaci w Galerii Malarstwa na Zamku w Lublinie, 17.12.2017,
  80. 2017, Aggregation of gluten proteins in gluten dough after fibre polysacchairides addition studies with application of FT-Raman spectroscopy, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 17
  81. 2017, Accumulation of toxic elements in honey bees following a Nosema ceranae infection, 13th International COLOSS Conference, Athens, Greece 2-3.11.2017,
  82. 2017, Mechanical characteristics of different kinds of pine biomass, 10th World Congress of Chemical Engineering, Barcelona, Spain, 1-5.10.2017,
  83. 2017, Effects of bread dough supplementation with dietary fibres evaluated by analysing of difference farinograms, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 27
  84. 2017, Application of Agrinose with metal-oxide semiconductor sensors and microbiological methods to prediction of rapeseed quality, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 27
  85. 2017, Effects of bread of bread dought supplementation with dietaryfibres evaluation by analysing of difference ferinograms, C & E Spring Meeting and 7th European Symposium on Enzymes in Grain Processing. Amsterdam 19-21 czerwiec 2017, str. 27
  86. 2016, Relationship between cellular structure and blackspot susceptibility of potato tuber parenchyma tissue after long term of storage, XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego. Ryn, 28.06.2016-1.07.2016 r. ,
  87. 2016, Relationship between response of the resistive sensors on the chosen volatile organic compounds (VOCs) and their concentration, 18th International Conference on Agricultural and Food Engineering (ICAFE 2016), New York, USA, 06-07.06.2016 r. , Vol 3 (6), 852
  88. 2016, Response Evaluation of Electronic Nose with Polymer-Composite and Metal Oxide Semiconductor Sensor towards Microbiological Quality of Rapeseed, ICABSE 2016 : 18th International Conference on Agricultural and Biological Systems Engineering, New York, USA, 06-07.06.2016 r. , Vol. 3(6): 859
  89. 2016, Electronic Nose for Monitoring Fungal Deterioration of Stored Rapeseed, Vol. 3(6), 1590
  90. 2016, Procedura kalibracji elektronicznego nosa na potrzeby badań jakości materiałów biologicznych, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, str. 20
  91. 2016, Agregacja białek glutenowych w cieście glutenowym indukowana dodatkiem błonników pokarmowych, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 15-15
  92. 2016, Zastosowanie metod stereologicznych do określenia parametrów przestrzennych komórek tkanki roślinnej, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 8-8
  93. 2016, Correlation between cell size and blackspot of potato tuber parenchyma tissue after storage, Postharvest Biology and Technology, 117: 161-167
  94. 2015, Rozwiązanie sprzętowe do realizacji urządzenia ENOS oraz krótkie omówienie architektury oprogramowania., 2015, 32-32
  95. 2015, Monitorowanie stanu mikrobiologicznego nasion rzepaku za pomocą elektronicznego nosa., 2015, 27-27
  96. 2015, Badanie wpływu zewnętrznych oddziaływań mechanicznych na strukturę komórkową tkanki rdzenia zewnętrznego bulwy ziemniaka., 2015, 12-12
  97. 2014, Cell orientation in potato tuber parenchyma tissue, International Agrophysics, 2014, 28(1): 15-22
  98. 2013, The research of external mechanical interaction influence on cellular structure of potato tuber tissue, 2013, 43-43
  99. 2013, Microscopic and macroscopic observations of potato tubers tissue cellular structure in the place of blackspot appear, 2013, 44-44
  100. 2013, The influence of external mechanical interactionmon cellular structure of potato tuber tissue, 2013, 43-43
  101. 2011, The predicting of blackspot susceptibility after harvest for the potato varieties during storage, 2011, 60-60
  102. 2009, Wpływ wielkości i kształtu komórek bulwy ziemniaka na ciemną plamistość pouderzeniową., 2009
  103. 2009, Wpływ wybranych czynników morfologicznych bulwy ziemniaka na powstawanie ciemnej plamistości pouszkodzeniowej., 2009
  104. 2009, Wpływ mikrostruktury na teksturę warzyw i owoców., 2009
  105. 2009, Blackspot volume estimation in potato by computer image analysis. 8 Międzynarodowe Warsztaty dla Młodych Naukowców BioPhys Spring 2009, 2009
  106. 2008, Wpływ wybranych czynników morfologicznych bulwy ziemniaka na powstawanie ciemnej plamistości pouszkodzeniowej., 2008
  107. 2008, Failure stress and the blackspot of potato tuber tissue during storage., 2008
  108. 2008, Turgor and temperature effect on fracture of potato tuber (Solanum tuberosum cv. Irga)., International Agrophysics, 2008, Vol. 22, No. 1, 89-97
  109. 2007, Changes of cellular structure of potato tuber parenchyma tissues during storage., Research in Agricultural Engineering Zemedelska Technika, 2007, 53, (2), 75-78
  110. 2007, Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do szybkiego określenia wielkości i kształtu bulw ziemniaka., Acta Agrophysica, 2007, 151, 10(1), 47-57
  111. 2007, Analysis of plant tissue image obtained by confocal tandem scanning reflected Ligot microscope., International Agrophysics, 2007, 21, 1, 49-53
  112. 2007, Cell structure parameters of the potato tuber parenchyma tissue., 2007
  113. 2007, Wpływ wybranych czynników morfologicznych bulwy ziemniaka na powstawanie ciemnej plamistości pouszkodzeniowej., 2007
  114. 2006, Changes of cellular structure of potato tuber parenchyma tissues during storage. 5th International Workshop for Young Scietists „BioPhys Spring 2006”., 2006
  115. 2006, Changes of cellular structure of potato tuber parenchyma Tissues., Czech University of Agriculture in Prague, Permitted by Dean Office of Technical Faculty "The Hidden and the Masked in Agricultural and Biological Engineering", 1, 45-49
  116. 2005, Optical microscope., Institute of Agrophyscis PAS, Lublin, "Micro-structure analysis of plant tissues", 2005, 2. Microscopes and sample preparation, 13-42
  117. 2005, Influence of deep fat frying on the histological structure of root vegetable., Institute of Agrophyscis PAS, Lublin, "Review of Current Problems in Agrophysics", 2005, Chapter 4, Mechanics and Micro-Structure of Agricultural Plant Materials, 343-344
  118. 2005, Relationship between microstructure and blackspot of potato tuber parenchyma tissue., Institute of Agrophyscis PAS, Lublin, "Review of Current Problems in Agrophysics", 2005, Chapter 4, Mechanics and Micro-Structure of Agricultural Plant Materials, 341-342
  119. 2004, Przestrzenna orientacja komórek tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka, 2004
  120. 2004, Mikroskopowe obrazy tkanek roślinnych o zróżnicowanej budowie strukturalnej, 2004
  121. 2004, Analysis of plant tissue images obtained by confocal tandem scanning reflected light microscope, AgEng 2004 Conference Engineering the Future, Leuven, Belgia, 12-16.09.2004 r., 2004, AgEng 2004 Conference Engineering the Future, Leuven, Belgia, 12-16.09.2004 r., 938-939
  122. 2004, Parameters of cell structure of potato tuber parenchyma tissue as dependent on the direction of section, 2004
  123. 2003, Wyznaczanie minimalnej liczby komórek do analizy geometrycznych parametrów struktury tkanki bulwy ziemniaka., Acta Agrophysica, 2003, 97, 2(3), 579-587
  124. 2003, Method for the microscopic image compilation of the potato tuber’s cellular structure., Scientia Agriculturae Bohemica, 2003, 34, 3, 81-85
  125. 2003, Problemy analizy obrazu tkanki roślinnej uzyskanego z optycznego mikroskopu konfokalnego., 2003
  126. 2003, Właściwości mechaniczne tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka., 2003
  127. 2003, Zmienność parametrów struktury komórkowej w bulwie ziemniaka., 2003
  128. 2003, Determination of the stereological cell structure parameters of potato tuber parenchyma., 2003
  129. 2002, Pękanie tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka w teście relaksacji., 2002
  130. 2002, Wyznaczanie minimalnej liczby komórek do analizy parametrów struktury tkanki bulwy ziemniaka., 2002
  131. 2002, Wyznaczanie parametrów struktury tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka odmian „Danusia” i „Kuba”., Technica Agraria, 2002, 1(2): 23-32
  132. 2002, Cell structural parameters of potato tuber tissue., International Agrophysics, 2002, 16, 2, 119-127
  133. 2001, Praktyka Radiografii Neutronowej i Gamma, Środowiskowe Laboratorium Neutronografii przy Instytucie Energii atomowej w Świerku., Praktyka Radiografii Neutronowej i Gamma, Środowiskowe Laboratorium Neutronografii przy Instytucie Energii atomowej w Świerku, 4.09.2001, 2001
  134. 2001, Failure and acoustic emission of potato tuber tissue of selected varieties in compression tests at various strain rates., Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, 2001, wersja elektroniczna, EJPAU Seria Agricultural Enginering nr 2 (www.ejpau.media.pl)
X