Rusinek Robert

Rusinek Robert

Print Friendly, PDF & Email
dr hab. inż. Rusinek Robert
Nr pokoju: B117
pokaż adres e-mail
Nr telefonu: (81) 744 50 61 w. 175

Zakład i laboratorium

Zakład: Zakład Fizycznych Właściwości Materiałów Roślinnych

Laboratorium: Laboratorium Właściwości Fizycznych Owoców i Warzyw

Zainteresowania

Zainteresowania naukowe:

  • Badania właściwości mechanicznych roślinnych materiałów sypkich
  • Eksperymentalne i teoretyczne metody wyznaczania rozkładu naprężenia w rolniczych materiałach sypkich
  • Badania procesów fizycznych istotnych w przechowalnictwie
  • Optymalizacja procesu przechowywania

Inne informacje

Uzyskane stopnie naukowe:

  • 1999    Mgr inż. mechanik
    Wydział Mechaniczny Politechniki Lubelskiej
  • 2005    Dr nauk rolniczych w zakresie agronomii-agrofizyki
    Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN w Lublinie
    Tytuł pracy: „Iloraz naporu roślinnych materiałów sypkich”
  • 2015   Dr habilitowany nauk rolniczych w zakresie agronomii, Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN w Lublinie, Tytuł osiągnięcia naukowego pt.: „Właściwości fizyczne nasion rzepaku istotne w procesach technologicznych”

Członkostwo w organizacjach:

  • Polskie Towarzystwo Agrofizyczne

Publikacje pracownika

  1. 2024, Effect of the roasting level on the content of bioactive and aromatic compounds in Arabica coffee beans, International Agrophysics, 38(1), DOI: 10.31545/intagr/176300
  2. 2023, Chemical Composition and Antimicrobial Activity of New Honey Varietals, International Journal of Environmental Research and Public Health, 20,2458, str. 1-21, DOI: 10.3390/ijerph20032458
  3. 2023, The Influence of Polyphenols on Atherosclerosis Development, International Journal of Molecular Sciences, 24(8), 7146; DOI: 10.3390/ijms24087146
  4. 2023, Effect of the Consolidation Level on Organic Volatile Compound Emissions from Maize during Storage, Materials , 16(8), 3066; DOI: 10.3390/ma16083066
  5. 2023, Effect of consolidation level on organic volatile compound emissions from maize during storage, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 90-90
  6. 2023, Application of machine learning to assess the quality of food products. Case study: Coffee Bean, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 158-158
  7. 2023, Application of Machine Learning to Assess the Quality of Food Products—Case Study: Coffee Bean, Applied Sciences, 13(9), 10786, DOI: 10.3390/app131910786
  8. 2023, Application of non-destructive sorting techniques for pepper (Capsicum annuum L.) using VOCs parameter, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 189-189
  9. 2023, How to identify roast defects in coffee beans based on the volatile compound profile?, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 190-190
  10. 2023, Wpływ stopnia konsolidacji ziarna kukurydzy podczas przechowywania na emisję lotnych związków organicznych, XXVIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz nad Wisłą, 25-26 maja 2023 r., 9-9
  11. 2023, Wpływ technologii palenia ziaren kawy na zawartość lotnych związków organicznych, XXIX Konferencja Naukowa z cyklu „Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie”, Zakopane, 6-9 lutego 2023 r.,
  12. 2023, Application of E-nose in pepper (Capsicum annuum L.) classification, 2nd International Conference on Food Technology & Nutrition, Paris, France, 13-15 marca 2023 r. , 1-1
  13. 2023, Assessment of maize water requirements and precipitation deficits and excesses in central-eastern Poland, International Agrophysics, 37(4), DOI: 10.31545/intagr/171945
  14. 2022, Curcumin and Weight Loss: Does It Work?, International Journal of Molecular Sciences, 23, 639, str. 1-23; DOI: 10.3390/ijms23020639
  15. 2022, Impact of Coffee Bean Roasting on the Content of Pyridines Determined by Analysis of Volatile Organic Compounds, Molecules, 27, 1559, str. 1-12, DOI: 10.3390/molecules27051559
  16. 2022, Preliminary study non-destructive sorting techniques for pepper (Capsicum annuum L.) using odor parameter, LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, DOI: 10.1016/j.lwt.2022.113667
  17. 2022, Effects of Drying Conditions on the Content of Biologically Active Compounds in Winter Camelina Sativa Seeds, European Journal of Lipid Science and Technology, DOI: 10.1002/ejlt.202200035
  18. 2022, Natural Substances, Probiotics, and Synthetic Agents in the Treatment and Prevention of Honeybee Nosemosis, Pathogens, DOI: 10.3390/pathogens11111269
  19. 2022, Wpływ sposobu palenia ziaren kawy na profil lotnych związków organicznych, VII Sympozjum Inżynierii Żywności; Warszawa, 29-30.06.2022, str. 22
  20. 2022, Francuskie wina – klasyfikacja, regiony, standardy jakości, aromat, VII Sympozjum Inżynierii Żywności; Warszawa, 29-30.06.2022, str. 18
  21. 2022, Zastosowanie elektronicznego nosa do określania emisji szkodliwych gazów w budynkach inwentarskich, III EU Green Week w Lublinie - Spacer żywiołów: woda, ziemia, powietrze; Lublin, 14-15.07.2022, str. 20
  22. 2022, Identyfikacja związków lotnych oleju rzepakowego poddanego procesowi głębokiego smażenia, VII Sympozjum Inżynierii Żywności; Warszawa, 29-30.06.2022, str. 50
  23. 2022, How to Identify Roast Defects in Coffee Beans Based on the Volatile Compound Profile, Molecules, 27, 8530; DOI:10.3390/ molecules27238530
  24. 2022, Determination of the influence of biostimulants on soil properties and field crop yields, International Agrophysics, 36, 351-359; DOI: 10.31545/intagr/155955
  25. 2022, Investigating Changes in pH and Soluble Solids Content of Potato during the Storage by Electronic Nose and Vis/NIR Spectroscopy, Foods, 6;11(24):4077, DOI: 10.3390/foods11244077.
  26. 2021, Identification of the Olfactory Profile of Rapeseed Oil as a Function of Heating Time and Ratio of Volume and Surface Area of Contact with Oxygen Using an Electronic Nose, Sensors, 21(1), 303; DOI: 10.3390/s21010303
  27. 2021, The Impact of Formulation on the Content of Phenolic Compounds in Snacks Enriched with Dracocephalum moldavica L. Seeds: Introduction to Receiving a New Functional Food Product, Molecules, 26(5), 1245; DOI: 10.3390/molecules26051245
  28. 2021, Detection and measurement of aroma compounds with the electronic nose and a novel method for MOS sensor signal analysis during the wheat bread making process, Food and Bioproducts Processing, 12: 90-98; DOI: 10.1016/j.fbp.2021.02.011
  29. 2021, Amplicon Sequencing of Variable 16S rRNA from Bacteria and ITS2 Regions from Fungi and Plants, Reveals Honeybee Susceptibility to Diseases Results from Their Forage Availability under Anthropogenic Landscapes, Pathogens, 10(3), 381; DOI: 10.3390/pathogens10030381
  30. 2021, Effect of Supplementation of Flour with Fruit Fiber on the Volatile Compound Profile in Bread, Sensors, 21(8), 2812; DOI: 10.3390/s21082812
  31. 2021, Dataset of the next-generation sequencing of variable 16S rRNA from bacteria and ITS2 regions from fungi and plants derived from honeybees kept under anthropogenic landscapes, Data in Brief, 36; DOI: 10.1016/j.dib.2021.107019
  32. 2021, Thermodynamic Evaluation of the Forced Convective Hybrid-Solar Dryer during Drying Process of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Leaves, Energies, 14,5835, str. 1-16, DOI: 10.3390/en14185835
  33. 2021, Określanie zmian jakościowych rzepaku na podstawie analizy sygnału uzyskanego przy użyciu elektronicznego nosa, W: Prozdrowotne, jakościowe i energetyczne aspekty produkcji surowców rolniczych. Monografia wydana w ramach obchodu 20-lecia PWSZ w Chełmie. Wydawnictwo „INŻYNIERIA ROLNICZA”; ISBN: 978-83-64377-50-1 (Eds. Anna Kocira, Ewa Stamirowska-Krzaczek), str. 55-65
  34. 2021, Zastosowanie czujników polimerowych do określania warunków środowiskowych w chlewniach, W: Prozdrowotne, jakościowe i energetyczne aspekty produkcji surowców rolniczych. Monografia wydana w ramach obchodu 20-lecia PWSZ w Chełmie. Wydawnictwo „INŻYNIERIA ROLNICZA”; ISBN: 978-83-64377-50-1 (Eds. Anna Kocira, Ewa Stamirowska-Krzaczek), str. 95-109
  35. 2020, Application of an electronic nose with novel method for generation of smellprints for testing the suitability for consumption of wheat bread during 4-day storage, LWT - Food Science and Technology, 117: 1-7, DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108665
  36. 2020, Detection and Differentiation of Volatile Compound Profiles in Roasted Coffee Arabica Beans from Different Countries Using an Electronic Nose and GC-MS, Sensors, 20(7), 2124; DOI: 10.3390/s20072124
  37. 2020, Influence of Changes in the Level of Volatile Compounds Emitted during Rapeseed Quality Degradation on the Reaction of MOS Type Sensor-Array, Sensors , 20(11), 3135; DOI: 10.3390/s20113135
  38. 2020, Changes in phytosterol contents during rape seed storage under conditions simulating industrial silos, Journal of Stored Products Research, vol. 88; DOI: 10.1016/j.jspr.2020.101687
  39. 2019, A Novel Method for Generation of a Fingerprint Using Electronic Nose on the Example of Rapeseed Spoilage, Journal of Food Science, 84(1), str. 51-58, DOI: 10.1111/1750-3841.14400
  40. 2019, E-nos w detekcji związków zapachowych obecnych w procesie fermentacji ciasta i wypieków chleba suplementowanego błonnikami owocowymi, XXVI Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, 29-30 maja 2019 r., str. 11
  41. 2019, Identification of Volatile Organic Compounds and Their Concentrations Using a Novel MethodAnalysis of MOS Sensors Signal, Journal of Food Science, 84(8), str. 2077-2085, DOI: 10.1111/1750-3841.14701
  42. 2019, Application of an electronic nose for determination of pre‐pressing treatment of rapeseed based on the analysis of volatile compounds contained in pressed oil, International Journal of Food Science & Technology, 55(5), str. 2161-2170, DOI: doi.org/10.1111/ijfs.14392
  43. 2019, Elektroniczny nos -reakcja czujników rezystancyjnych na lotne związki organiczne (VOCs) powstające w wyniku nieodpowiedniego przechowywania nasion rzepaku, XXVI Konferencja Naukowa "Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie", Zakopane 4-8.02.2019 r.,
  44. 2019, Prognozowanie jakości nasion rzepaku przy użyciu czujników wykonanych na bazie półprzewodzących tlenków metali MOS, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  45. 2019, Określanie zmian jakościowych rzepaku na podstawie nowej metody analizy sygnału VOCs uzyskanego przy użyciu elektronicznego nosa, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  46. 2019, Wykorzystanie elektronicznego nosa i technik chromatograficznych do oceny jakości oleju tłoczonego na zimno z nasion rzepaku, Konferencja Naukowa Oleje Jadalne od Surowca do Zdrowia Konsumenta, 12-13 Czerwca 2019 R, Poznań,
  47. 2019, Degradation of sterols during rapeseed storage in simulated conditions of idustrial silos, 7th Euro Fed Lipid Congress, 20-23 October 2019, Seville, Spain,
  48. 2019, Effect of dietary fibre moisturizing on the structure of gluten proteins in model dough, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  49. 2019, An electronic nose with MOS sensors for testing the suitability for consumption wheat bread during 96 hours after baking, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  50. 2019, Difference farinograms for testing behaviour of dietary fibre supplements during bread dough mixing, 19th ICC Conference - Science meets Technology, 24-25 April 2019, Vienna, Austria,
  51. 2018, Zastosowanie elektronicznego nosa do badań jakości nasion rzepaku, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r.,
  52. 2018, Nowa trzyparametrowa metoda identyfikacji lotnych związków organicznych (VOCs) z zastosowaniem elektronicznego nosa, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r., str. 24
  53. 2018, Elektroniczny nos – określenie reakcji czujników rezystancyjnych na stężenie wybranych lotnych związków organicznych (VOCs), XXV Jubileuszowa Konferencja Naukowa "Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie", Zakopane 5-9.02.2018 r.,
  54. 2018, Effect of self-heating on the processing quality of rapeseed, International Agrophysics, 32: 313-323
  55. 2018, Określenie Profilu Charakterystycznych Związków Lotnych Obecnych w Czasie Procesu Fermentacji i Wypieku Chleba Suplementowanego Błonnikiem Jabłkowym, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 10
  56. 2018, Wpływ Wybranych Związków Fenolowych na Strukturę Białek Glutenowych, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 17
  57. 2018, Elektroniczny Nos w Badaniach Nieprzyjemnych Zapachów, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 22
  58. 2018, Monitoring of gas cell coalescence during bread dough baking expansion, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 63
  59. 2018, Structural changes observed in the gluten network after bread supplementation with dietary fibre preparations as a result of dehydration process, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 158
  60. 2018, An application of a new method for generation of a smellprint identification of vocs during grain storage using agrinose, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 177
  61. 2018, Monitoring system of temperature and volatile organics compounds emissions during the bread production process, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str.176
  62. 2018, Dehydration of the gluten network as a main cause of reduction in quality of wheat bread supplemented with dietary fibre preparations, Annual Congres on Plant Science and Bio Security, Valencia, Spain, 12-14.07.2018, str. 42
  63. 2018, Applications of mass spectrometry in studies of gluten proteins, 6th Conference of Polisch Mass Spectrometry Society, Warsaw, 23-26.04.2018, str. 56
  64. 2017, Application of electronic nose with MOS sensors to prediction of rapeseed quality, Measurement, 103: 227-234
  65. 2017, Electronic nose with polymer-composite sensors for monitoring fungal deterioration of stored rapeseed, International Agrophysics, 31: 317-325
  66. 2017, Reakcja czujników rezystencyjnych na poziom stężenia wybranych lotnych związków organicznych, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 14
  67. 2017, Białka glutenowe, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 17
  68. 2017, Algorytm tworzenia elektronicznego odcisku palca substancji lotnych, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 22
  69. 2017, Aggregation of gluten proteins in gluten dough after fibre polysacchairides addition studies with application of FT-Raman spectroscopy, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 17
  70. 2017, Effects of bread dough supplementation with dietary fibres evaluated by analysing of difference farinograms, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 27
  71. 2017, Application of Agrinose with metal-oxide semiconductor sensors and microbiological methods to prediction of rapeseed quality, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 27
  72. 2017, Effects of bread of bread dought supplementation with dietaryfibres evaluation by analysing of difference ferinograms, C & E Spring Meeting and 7th European Symposium on Enzymes in Grain Processing. Amsterdam 19-21 czerwiec 2017, str. 27
  73. 2016, Relationship between cellular structure and blackspot susceptibility of potato tuber parenchyma tissue after long term of storage, XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego. Ryn, 28.06.2016-1.07.2016 r. ,
  74. 2016, Relationship between response of the resistive sensors on the chosen volatile organic compounds (VOCs) and their concentration, 18th International Conference on Agricultural and Food Engineering (ICAFE 2016), New York, USA, 06-07.06.2016 r. , Vol 3 (6), 852
  75. 2016, Response Evaluation of Electronic Nose with Polymer-Composite and Metal Oxide Semiconductor Sensor towards Microbiological Quality of Rapeseed, ICABSE 2016 : 18th International Conference on Agricultural and Biological Systems Engineering, New York, USA, 06-07.06.2016 r. , Vol. 3(6): 859
  76. 2016, Electronic Nose for Monitoring Fungal Deterioration of Stored Rapeseed, Vol. 3(6), 1590
  77. 2016, Procedura kalibracji elektronicznego nosa na potrzeby badań jakości materiałów biologicznych, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, str. 20
  78. 2016, Agregacja białek glutenowych w cieście glutenowym indukowana dodatkiem błonników pokarmowych, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 15-15
  79. 2016, Zastosowanie metod stereologicznych do określenia parametrów przestrzennych komórek tkanki roślinnej, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 8-8
  80. 2016, Degradation of tocopherols during rapeseed storage in simulated conditions of industrial silos., International Agrophysics, 30(1): 39-45
  81. 2016, Wpływ wilgotności nasion rzepaku i temperatury przechowywania na zmiany ich jakości technologicznej, Acta Agrophysica, 23, 4, 557-568
  82. 2015, Influence of roasting pretreatment on high-oleic rapeseed oil quality evaluated by analytical and sensory approaches., International Journal of Food Science and Technology, 50(10): 2208-2214
  83. 2015, Fizykochemiczne właściwości nasion łubinu ze szczególnym uwzględnieniem łubinu białego (Lupinus albus L.), 2015, 49-49
  84. 2015, Monitorowanie stanu mikrobiologicznego nasion rzepaku za pomocą elektronicznego nosa., 2015, 27-27
  85. 2015, Kinetyka zmian zawartości ergosterolu podczas przechowywania nasion rzepaku/ Kinetics of changes in ergosterol content during rapeseed storage., Acta Agrophysica, 22(1): 27-37
  86. 2014, Linia technologiczna do produkcji oleju “Kropla Zdrowia”., 2014
  87. 2014, Apparatus for monitoring of microbiological state of seeds based on the electronic analysis of volatile substances., 2014
  88. 2014, Analysis of interspecies physicochemical variation of grain legume seeds., International Agrophysics, 2014, 28(4): 491-500
  89. 2014, Experimental study and discrete element method modeling of temperature distributions in rapeseed stored in a model bin., Journal of Stored Products Research, 2014, 59254-259
  90. 2013, Influence of temperature, moisture content and pressure on microbiological quality of rapeseed stored at anaerobic conditions, 2013, 110-110
  91. 2013, Innovative press for sleeve silage, 2013, 109-109
  92. 2013, Silos z promieniowym obiegiem czynnika susząco-chłodzącego, Powder & Bulk Materiały Sypkie i Masowe, 2013, 4(28): 30-32
  93. 2012, Eksperyment i symulacja komputerowa procesu propagacji energii cieplnej w rzepaku, 2012, 189-190
  94. 2012, Koncepcja stalowego zbiornika do suszenia i bezpiecznego przechowywania nasion rzepaku, Przegląd Budowlany, 2012, (4): 89-91
  95. 2012, The process parameters for nontypical seeds during simulated cold deep oil expression., Czech Journal of Food Sciences, 2012, 30(2): 126-134
  96. 2011, Suszenie i Przechowywanie Rzepaku. Teraz rzepak, teraz olej, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, 2011, (Tom 5): 1-104
  97. 2011, Oceny statystyczna zmienności, zależności i podobieństwa właściwości geometrycznych nasion i ich obciążeń mechanicznych u wybranych form kolekcyjnych lędźwianu siewnego (Lathyrus sativus L.), 2011, 96-97
  98. 2011, Technologiczne aspekty otrzymywania oleju rzepakowego na potrzeby produkcji biopaliwa., Autobusy, Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe, 2011, 10453-458
  99. 2011, Przechowywanie nasion rzepaku – zagrożenia., Autobusy, Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe, 2011, 10369-374
  100. 2011, Obłuskiwanie nasion rzepaku jako metoda podniesienia jakości oleju rzepakowego przeznaczonego na biopaliwa., Autobusy, Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe, 2011, 1056-62
  101. 2011, Geometric properties of grasspea seeds and their mechanical loads., International Agrophysics, 2011, 25(3): 271-280
  102. 2011, Effect of potato starch modification on mechanical parameters and granules morphology., Journal of Food Engineering, 2011, 102, 154-162, (DOI information:n10.1016/j.jfoodeng.2010.07.034)
  103. 2010, System monitorowania warunków przechowywania nasion., Wpływ Procesów Technologicznych na Właściwości Materiałów i Surowców Roślinnych, 2010, (Rozdz. 12): 145-154
  104. 2010, Pozyskiwanie oleju na cele biopaliwowe z nietypowych gatunków nasion roślin oleistych, Autobusy, Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe, ISSN 1509-5878
  105. 2010, Wpływ smarowych mieszanin olejowo – estrowych na temperaturę układu tnącego pilarki spalinowej, Acta Agrophysica, 2010, 181(16(1)): 163-173
  106. 2010, Wpływ smarowych mieszanin olejowo-estrowych na temperaturę układu tnącego pilarki spalinowej, 2010
  107. 2010, Uniaxial compaction behaviour and elasticity of cohesive powders., Powder Technology, 2010, 203, 482-488
  108. 2009, Estimation of geometric and mechanical properties of seeds of Polish cultivars and lines representing selected species of pulse crops., International Agrophysics, 2009, Vol. 23, No. 3, 257-267
  109. 2009, Performance of membrane pressure transducers in granular materials of various particle sizes., Powder Technology, 190 (2009), 410-414
  110. 2008, Test olejowy nasion rzepaku suszonych metodą nisko i wysokotemperaturową., Metody Fizyczne Diagnostyki Surowców Roślinnych i Produktów Spożywczych., 2008, PAN/Komitet Agrofizyki//Wydawnictwo Naukowe RNA, Rozdział 8107-116
  111. 2008, Zaburzenia rozkładu naprężenia w materiale sypkim., 2008
  112. 2008, Właściwości fizyczne olejów roślinnych przeznaczonych do wykorzystania jako oleje smarne., 2008
  113. 2008, Estimation of morphological traits and mechanical properties of grasspea seeds (Lathyrus sativus L.) originating from EU countries., International Agrophysics, 2008, Vol. 22, No. 3, 261-275
  114. 2008, Effect of Drying and Storage Parameters on Rapeseed Susceptibility to Oil Loss., Polish Journal of Environmental Studies, 2008, Vol. 17, 223-226
  115. 2007, Static and kinetic friction of rapeseed., Research in Agricultural Engineering Zemedelska Technika, 2007, 53, (1), 14-19
  116. 2007, Uniaxial compression of rapeseed Rusing apparatus with cuboid chaber., Acta Agrophysica, 2007, 153, 10(3), 677-685
  117. 2007, Eksperymentalna weryfikacja rozkładów parcia materiałów sypkich w zbiornikach., 2007
  118. 2006, Determination of snow traction and snow stresses under loads of vehicles.n, 2006
  119. 2006, Static and kinetic friction of rapeseed. 5th International Workshop for Young Scietists „BioPhys Spring 2006”., 2006
  120. 2006, Wybrane parametry mechaniczne złoża nasion rzepaku., Inżynieria Rolnicza, 2006, 6(81), 213-221
  121. 2005, Pressure ratio of plant granular materials., Institute of Agrophyscis PAS, Lublin, "Review of Current Problems in Agrophysics", 2005, Chapter 2, Physics in Plant Science, 205-206
  122. 2004, Parameters of elasticity of grain bedding determined with oedometric and acoustic methods, Institute of Agrophysics PAS, Lublin "Basic Problems of Agrophysics", 2004, Institute of Agrophysics PAS, Lublin "Basic Problems of Agrophysics",125-130
  123. 2004, Mechanical parameters of agro-bulk materials, Institute of Agrophysics PAS, Lublin "Basic Problems of Agrophysics", 2004, Institute of Agrophysics PAS, Lublin "Basic Problems of Agrophysics", 100-105
  124. 2004, Pomiar właściwości mechanicznych błon glutenowych podczas obróbki termicznej, Acta Agrophysica, 2004, Acta Agrophysica, 111, 4(2), 419-430
  125. 2004, Influence of moisture content on pressure ratio of rape seeds, Research in Agricultural Engineering Zemedelska Technika, 2004, Res. Agr. Eng., 50(1), 11-14
  126. 2004, Kalibracja membranowego przetwornika naporu w materiałach sypkich, 2004
  127. 2004, Pomiar właściwości mechanicznych glutenu w trakcie jego obróbki termicznej, 2004
  128. 2004, Influence of particle diameter on output of membrane pressure transducer, 2004
  129. 2003, Experimental method for determination of the pressure distribution in granular solids., Research in Agricultural Engineering Zemedelska Technika, 2003, 49, 2, 61-64
  130. 2003, Physical properties characteristic of Polish and Canadian lentil seeds., International Agrophysics, 2003, 17, 3, 123-129
  131. 2003, Influence of moisture content on pressure ratio of rape seeds., 2003
  132. 2002, Zastosowanie czujników membranowych z cieczą pośredniczącą do badań rozkładu naporu w roślinnym materiale sypkim., 2002
  133. 2002, Charakterystyka właściwości mechanicznych polskiej i kanadyjskiej soczewicy., 2002
  134. 2002, Przetworniki ciśnienia w badaniach naporu roślinnych materiałów sypkich., 2002
  135. 2002, Experimental method for determination of the pressure distribution in granular solids., 2002
  136. 2002, Wpływ wybranych parametrów na właściwości cierne ziarna zbóż., Inżynieria Rolnicza, 2002, 1(2), 81-87
  137. 2002, Zastosowanie czujników membranowych z cieczą pośredniczącą do badań rozkładu naporu w roślinnym materiale sypkim. Application of membrane sensors with intermediary liquid to investigation of pressure distribution in loose plant material., Inżynieria Rolnicza, 2002, 4(37), 3003-308
  138. 2002, Pressure ratio of cereal grains determined in a uniaxial compression test., International Agrophysics, 2002, 16, 1, 23-28
  139. 2001, Effect of grain moisture on silo design parameters., 2001
  140. 2001, Określenie wpływu wilgotności ziarna pszenicy na iloraz naporu., Inżynieria Maszyn, 2001, 17, 63-67
  141. 2001, Wpływ wilgotności ziarna na parametry oblicze-niowe obciążeń silosu., Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, 2001, 419, 129-138
  142. 2001, Właściwości mechaniczne złoża nasion rzepaku wyznaczane w teście jednoosiowego ściskania., Acta Agrophysica, 2001, 46, 167-178
  143. 2001, Wpływ wilgotności na kąt tarcia wewnętrznego ziarna zbóż., Acta Agrophysica, 2001, 46, 105-113
  144. 2000, Pressure ratio of cereal grains determined in uniaxial compression test., International Conference "Physical Methods in Agriculture" (Book of abstracts), Prague, Czech Republic, 27-30.08.2001, 2001, 104-105
  145. 2000, Iloraz naporu w roślinnych materiałach sypkich., 2000
  146. 2000, Wyznaczanie ilorazu naporu w roślinnych materiałach sypkich. Cz.II. Badania doświadczalne., Acta Agrophysica, 2000, 37, 73-81
  147. 2000, Wyznaczanie ilorazu naporu w roślinnych materiałach sypkich. Cz. I. Rozważania teoretyczne., Acta Agrophysica, 2000, 37, 61-71
  148. 1999, Modele ośrodków sypkich pochodzenia biologicznego., 1999
  149. 1999, Wpływ cyklicznych obciążeń statycznych na iloraz naporu ośrodka sypkiego., 1999
X