Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

Badania

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

  1. Projekt Granty NCBiR, Lider XI
    Szybka i niedestrukcyjna metoda detekcji stresu beztlenowego owoców jabłoni z wykorzystaniem zjawiska dynamicznego rozpraszania światła” (akronim: DynaLight)
    Numer: LIDER//11/0032/L-11/19/NCBR/2020 Okres realizacji: 2021 - 2024
  2. Projekt Granty NCBiR, ERA-NET CO-FUND SusCrop
    Wykorzystanie interakcji ziemniak-mikrobiom dla rozwoju zrównoważonych strategii hodowlanych i produkcyjnych
    Numer: SUSCROP/I/POTATOMETABIOME/01/2019 Okres realizacji: 2019 - 2022
  3. Projekt Granty NCBiR, „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG
    Nowe rozwiązania biotechnologiczne w diagnostyce, zwalczaniu i monitoringu kluczowych patogenów grzybowych w ekologicznej uprawie owoców miękkich
    Numer: BIOSTRATEG/344433/16/NCBR/2018 Okres realizacji: 2018 - 2022
  4. Projekt Granty NCBiR, „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG
    Opracowanie technologii innowacyjnych nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie
    Numer: BIOSTRATEG3/347464/5/NCBR/2017 Okres realizacji: 2018 - 2021
  5. Projekt Granty NCBiR, ERA-NET CO-FUND ERA-GAS
    Zarządzanie i raportowanie emisji gazów cieplarnianych i sekwestracji węgla w różnych mozaikach krajobrazu
    Numer: ERA-GAS/I/GHG-MANAGE/01/20 Okres realizacji: 2018 - 2020
  6. Projekt Granty NCBiR, „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG
    Woda w glebie- monitoring satelitarny w poprawie retencji wodnej przy użyciu biowęgla
    Numer: BIOSTRATEG3/345940/7/NCBR/2017 Okres realizacji: 2018 - 2020
  7. Projekt Granty NCBiR, „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG
    Mobilny system iniekcyjnego, precyzyjnego nawadniania i nawożenia, zaspakajający indywidualne potrzeby rośliny.
    Numer: BIOSTRATEG3/343547/8/NCBR/2017 Okres realizacji: 2017 - 2020
  8. Projekt Granty NCBiR, IV polsko-tajwański konkurs na wspólne projekty badawcze
    Wpływ nierównowagowych dynamicznych zjawisk na transport wielofazowy w ciałach porowatych – od zjawisk transport na poziomie porów do ich aplikacji w modelowaniu w skali makro
    Numer: PL-TW IV/5/2017 Okres realizacji: 2017 - 2020
  9. Projekt Granty NCBiR, II konkurs polsko-niemieckiej współpracy STAIR
    Sonda profilowa TDT do pomiaru wilgotności, temperatury i elektrycznej konduktywności gleby
    Numer: STAIR/5/2016 Okres realizacji: 2016 - 2020
  10. Projekt Granty NCBiR, „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG
    Opracowanie innowacyjnej metody monitorowania stanu agrocenozy z wykorzystaniem teledetekcyjnego systemu wiatrakowca, w aspekcie rolnictwa precyzyjnego
    Numer: BIOSTRATEG2/298782/11/NCBR/2016 Okres realizacji: 2016 - 2020
  11. Projekt Granty NCBiR, LIDER
    Opracowanie metody wytwarzania biodegradowalnego nanokompozytu na bazie nanocelulozy uzyskanej z odpadu owocowo-warzywnego
    Numer: LIDER/300/L-6/14/NCBR/2015 Okres realizacji: 2016 - 2018
  12. Projekt Granty NCBiR, „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG
    Wsparcie dla rolnictwa niskoemisyjnego – zdolnego do adaptacji do zmian klimatu obecnie oraz w perspektywie lat 2030 i 2050.
    Numer ID: 271322 Numer: BIOSTRATEG1/271322/3/NCBR/2015 Okres realizacji: 2015 - 2019
  13. Projekt Granty NCBiR, Patent Plus
    Pomóż kasztanowcom.
    Numer ID: 210 Numer: PP4/2 Okres realizacji: 2015 - 2016
  14. Projekt Granty NCBiR, Program Badań Stosowanych
    System oznaczania właściwości i jakości sypkiej biomasy
    Numer ID: 211 Numer: 243981 Okres realizacji: 2015 - 2018
  15. Projekt Granty NCBiR, Program Badań Stosowanych
    Urządzenie do monitorowania stanu mikrobiologicznego nasion na podstawie elektronicznej analizy substancji lotnych
    Numer ID: 203 Numer: 210053 Okres realizacji: 2013 - 2016
  16. Projekt Granty NCBiR, INNOTECH w ramach ścieżki programowej In-Tech
    Opracowanie zaawansowanej technologicznie konstrukcji prasy silosującej o wysokim stopniu innowacyjności.
    Numer ID: 183567 Okres realizacji: 2013 - 2014
  17. Projekt Granty NCBiR, Program Badań Stosowanych
    Wykorzystanie ultradźwięków do wspomagania procesów suszenia materiałów biologicznych szczególnie wrażliwych na termiczne warunki suszenia
    Numer ID: 190 Numer: PBS1/A8/13/2012 Okres realizacji: 2012 - 2015
  18. Projekt Granty NCBiR, Program Badań Stosowanych
    Sensory dielektryczne do badania wilgotności gleby oraz jakości materiałów i produktów rolniczych.
    Numer ID: 171 Numer: PBS_177194 Okres realizacji: 2012 - 2015
  19. Projekt Granty NCBiR, Program Badań Stosowanych
    Unowocześnienie reflektometrycznego miernika do selektywnego pomiaru wilgotności materiałów porowatych.
    Numer ID: 172 Numer: PBS_176956 Okres realizacji: 2012 - 2015
  20. Projekt Granty NCBiR, LIDER
    Opracowanie innowacyjnego biopreparatu do optymalizacji procesu fermentacji metanowej odpadów organicznych
    Numer ID: 10 Numer: 048/L-2/10 Okres realizacji: 2011 - 2014
  21. Projekt Granty NCBiR, LIDER
    Nowy teksturotwórczy dodatek do żywności na bazie odpadowych surowców przemysłu owocowo-warzywnego.
    Numer ID: 11 Numer: 109/L-2/10 Okres realizacji: 2011 - 2014
  22. Projekt Granty NCBiR, Inicjatywa Technologiczna 1
    Opracowanie sposobu wytwarzania i zastosowania technicznego oleju gorczycowego do smarowania pił łańcuchowych do cięcia drewna.
    Numer ID: 133 Numer: Nr PBR 12633 Okres realizacji: 2007 - 2010
  1. Sonda profilowa TDT do pomiaru wilgotności, temperatury i elektrycznej konduktywności gleby
    Program „Polsko-niemiecka współpraca na rzecz zrównoważonego rozwoju (STAIR)”
    Kierownik projektu: prof. dr hab. Wojciech Skierucha
    Numer: STAIR/5/2016
    Okres realizacji: od 2016 do 2020
  2. Opracowanie innowacyjnej metody monitorowania stanu agrocenozy z wykorzystaniem teledetekcyjnego systemu wiatrakowca w aspekcie rolnictwa precyzyjnego
    Program „Biostrateg”
    Kierownik projektu: dr hab. Andrzej Bieganowski, prof. IA PAN
    Numer: 271322
    Okres realizacji: od 2016-08-01 do 2019-07-31
  3. Opracowanie metody wytwarzania biodegradowalnego nanokompozytu na bazie nanocelulozy uzyskanej z odpadu owocowo-warzywnego/ Development of a method biodegradable nanocomposite preparation based on nanocellulose derived from fruit and vegetable waste
    Program „Lider”
    Kierownik projektu: dr hab. Monika Szymańska-Chargot
    Numer: LIDER/300/L-6/14/NCBR/2015
    Okres realizacji: od 2016-01-01 do 2018-12-31
  4. Wsparcie dla rolnictwa niskoemisyjnego – zdolnego do adaptacji do zmian klimatu obecnie oraz w perspektywie lat 2030-2050
    Program „Biostrateg”
    Kierownik projektu: prof. dr hab. Wiesław Oleszek (Współwykonawcy: prof. dr hab. Cezary Sławiński, prof. dr hab. Piotr Baranowski, dr Jaromir Krzyszczak, dr hab. Krzysztof Lamorski, dr Wojciech Mazurek)
    Numer: 271322
    Okres realizacji: od 2015-04-01 do 2018-03-31
  5. System oznaczania właściwości i jakości sypkiej biomasy
    Program „Program Badań Stosowanych”
    Kierownik projektu: dr hab. Mateusz Stasiak
    Numer: 243981
    Okres realizacji: od 2015-03-01 do 2018-02-28
  6. Pomóż kasztanowcom
    Program „Patent Plus”
    Kierownik projektu: dr Tadeusz Rudko
    Numer: PP4/2
    Okres realizacji: od 2015-03-01 do 2016-02-29
  7. Wsparcie zarządzania infrastrukturą badawczą beneficjentów Działań 2.1 oraz 2.2 POIG / Science Infrastructure Management Support
    Program „SIMS”
    Uczestnicy: dr hab. Magdalena Frąc, prof. IA PAN, mgr Jarosław Zdunek, dr hab. Monika Szymańska-Chargot, dr Andrzej Kurenda, dr Aneta Kazanowska-Charytanowicz, dr Agnieszka Nawrocka, mgr Anna Wiśniewska
    Okres realizacji: od 2014-02-17 do 2015-10-25
  8. Urządzenie do monitorowania stanu mikrobiologicznego nasion na podstawie elektronicznej analizy substancji lotnych
    Program „Program Badań Stosowanych”
    Kierownik projektu: dr hab. inż. Robert Rusinek
    Numer: 210053
    Okres realizacji: od 2013-12-01 do 2016-11-30
  9. Opracowanie zaawansowanej technologicznie konstrukcji prasy silosującej o wysokim stopniu innowacyjności
    Program „INNOTECH”
    Kierownik projektu: Krzysztof Sobolewski (Współwykonawca: dr Tadeusz Rudko)
    Numer: ID:183567
    Okres realizacji: od 2013-01-01 do 2014-12-31
  10. Opracowanie innowacyjnego nawozu wytwarzanego z wykorzystaniem pofermentu
    Program „PO IG, Priorytet 1. Badania i rozwój nowoczesnych technologii, Działanie 1, 4 Wsparcie projektów celowych”
    Kierownik projektu: przedstawiciel Wikana Bioenergia Sp. z o. o. (Współwykonawcy: prof. dr hab. Jerzy Tys, dr Dariusz Wiącek, mgr Mariola Chmielewska)
    Numer: POIG.01.04.00-06-119/12
    Okres realizacji: od 2013 do 2015
  11. Wykorzystanie ultradźwięków do wspomagania procesów suszenia materiałów biologicznych szczególnie wrażliwych na termiczne warunki suszenia (Zadanie 6. Analiza wpływu ultradźwięków na strukturę biomateriałów)
    Program „Program Badań Stosowanych”
    Kierownik projektu: dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO (Kierownik zadania: prof. dr hab. Artur Zdunek)
    Numer: 180990
    Okres realizacji: od 2012-12-01 do 2016-05-31
  12. Unowocześnienie reflektometrycznego miernika do selektywnego pomiaru wilgotności materiałów porowatych
    Program „Program Badań Stosowanych”
    Kierownik projektu: dr Andrzej Wilczek
    Numer: 176956
    Okres realizacji: od 2012-10-01 do 2015-09-30
  13. Sensory dielektryczne do badania wilgotności gleby oraz jakości materiałów i produktów roślinnych
    Program „Program Badań Stosowanych”
    Kierownik projektu: prof. dr hab. Wojciech Skierucha
    Numer: 177194
    Okres realizacji: od 2012-10-01 do 2015-09-30
  14. Projekt międzynarodowy FACCE JPI MACSUR (P139) FACCE Knowledge Hub Modelling European Agriculture with Climate Change for Food Security / Modelowanie Europejskiego Rolnictwa ze Zmianami Klimatu dla Bezpieczeństwa Żywności
    Program „FACCE MASCUR”
    Kierownik projektu: prof. dr hab. Cezary Sławiński
    Numer: FACCE JPI MACSUR (P139)
    Okres realizacji: od 2012-06-01 do 2015-05-31
  15. Projekt międzynarodowy FACCE JPI MACSUR (P158) FACCE Knowledge Hub Modelling European Agriculture with Climate Change for Food Security / Modelowanie Europejskiego Rolnictwa ze Zmianami Klimatu dla Bezpieczeństwa Żywności
    Program „FACCE MASCUR”
    Kierownik projektu: prof. dr hab. Jerzy Lipiec
    Numer: FACCE JPI MACSUR (P158)
    Okres realizacji: od 2012-06-01  do 2015-05-31
  16. Projekt międzynarodowy FACCE JPI MACSUR (P162), FACCE Knowledge Hub Modelling European Agriculture with Climate Change for Food Security / Modelowanie Europejskiego Rolnictwa ze Zmianami Klimatu dla Bezpieczeństwa Żywności
    Program „FACCE MASCUR”
    Kierownik projektu: dr hab. Małgorzata Brzezińska, prof. IA PAN
    Numer: FACCE JPI MACSUR (P162)
    Okres realizacji: od 2012-06-01 do 2015-05-31
  17. Opracowanie innowacyjnego biopreparatu do optymalizacji procesu fermentacji metanowej odpadów organicznych
    Program „Lider”
    Kierownik projektu: dr hab. Magdalena Frąc, prof. IA PAN
    Numer: 048/L-2/10
    Okres realizacji: od 2011-11-01 do 2014-10-31
  18. Nowy teksturotwórczy dodatek do żywności na bazie odpadowych surowców przemysłu owocowo-warzywnego
    Program „Lider”
    Kierownik projektu: dr hab. inż. Justyna Cybulska
    Numer: 109/L-2/10
    Okres realizacji: od 2011-10-01 do 2014-12-31
  19. Wytworzenie aparatury do niedestrukcyjnej oceny jakości warzyw i owoców na podstawie zjawiska biospeckli
    Program „Badawczo-rozwojowy”
    Kierownik projektu: prof. dr hab. Artur Zdunek
    Numer: N R12 0137 10
    Okres realizacji: od 2011-02-16 do 2012-12-31
  20. Wykrywanie i identyfikacja ukrytych pod powierzchnią ziemi min i IED
    Program „Badawczo-rozwojowy”
    Kierownik projektu: dr hab. inż. Waldemar Świderski (Współwykonawcy: prof. dr hab. Bogusław Usowicz)
    Numer: O R00 0091 12
    Okres realizacji: od 2010-11-30 do 2012-11-31
X