Miś Antoni

Miś Antoni

Print Friendly
Assoc. Prof. DSc Miś Antoni
Room: B111
E-mail: a.mis@ipan.lublin.pl
Phone: (81) 744 50 61 w. 178

Department and laboratory

Department: Department of Physical Properties of Plant Materials

Laboratory: Laboratory of Assessment of Grain and Oil Materials Quality

Interest

Research interests:

  • Physical properties of wheat grain, in particularly technological hardness, factors modifying them and relations to baking quality
  • Water absorption and rheological properties of wet gluten, testing methods, interrelation between studied properties and their significance for predicting quality dough and bread
  • Impact fibre-rich additions on wheat flour dough rheology

Other information

Education (dates, degrees, universities):

  • 1987   MSc  in Agriculture
    Faculty of Agriculture, Agicurtural University in Lublin, Poland
    MSc thesis “Comparison of yielding three spring wheat cultivars under influence of three levels of nitrogen fertilisation”
  • 1996   PhD in Agricultural Sciences (Agronomy-Agrophysics)
    Institute of Agrophysics PAS, Lublin, Poland
    Dissertation “Susceptibility of wheat grain to mechanical damage and its relationship to selected technological properties”
  • 2007   Habilitation in Agricultural Sciences (Agronomy-Agrophysics)
    Institute of Agrophysics PAS, Lublin, Poland
    Dissertation “Influence of chosen factors on water absorption and rheological properties of gluten of bread wheat (Triticum aestivum L.)”

Memberships:

  • Polish Society of Agrophysics

Scholarships and fellowships:

  • 1990    Institute of Agrophysics in Petersburg, Russia
  • 1993    Department of Biochemistry and Technology, Agriculture Faculty, Kagoshima University, Japan

Publications

  1. 2018, Effect of dietary fibre polysaccharides on quality of bread dough, Annual Report, str. 23-25
  2. 2018, Applications of mass spectrometry in studies of gluten proteins, 6th Conference of Polisch Mass Spectrometry Society, Warsaw, 23-26.04.2018, str. 56
  3. 2018, Dehydration of the gluten network as a main cause of reduction in quality of wheat bread supplemented with dietary fibre preparations, Annual Congres on Plant Science and Bio Security, Valencia, Spain, 12-14.07.2018, str. 42
  4. 2018, Monitoring system of temperature and volatile organics compounds emissions during the bread production process, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str.176
  5. 2018, An application of a new method for generation of a smellprint identification of vocs during grain storage using agrinose, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 177
  6. 2018, Zmiany w strukturze białek glutenowych w modelowym cieście pszennym, zachodzące pod wpływem wybranych związków fenolowych, Konferencja Doktorantów pt. „Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu”, Warszawa 25.10.2018 r., str. 8
  7. 2018, Structural changes observed in the gluten network after bread supplementation with dietary fibre preparations as a result of dehydration process, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 158
  8. 2018, Monitoring of gas cell coalescence during bread dough baking expansion, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 63
  9. 2018, Characteristics of the chemical processes induced by celluloses in the model and gluten dough studied with application of FTIR spectroscopy, Food Hydrocolloids, 85: 176-184
  10. 2018, Effect of the Polyphenols from Dietary Fibre Preparations on the Structure of Gluten Proteins, 17th International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2018”, Nitra, Slovakia 15-18.05.2018 r., str. 36
  11. 2018, Tempo Hydratacji Preparatów Błonnikowych a Struktura Białek Glutenowych w Modelowym Cieście Chlebowym, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 19
  12. 2018, Wpływ Wybranych Związków Fenolowych na Strukturę Białek Glutenowych, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 17
  13. 2018, Określenie Profilu Charakterystycznych Związków Lotnych Obecnych w Czasie Procesu Fermentacji i Wypieku Chleba Suplementowanego Błonnikiem Jabłkowym, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 10
  14. 2018, Relationship between the properties of raw and cooked spaghetti – new indices for pasta quality evaluation, International Agrophysics, 32: 217-223
  15. 2018, Elektroniczny nos – określenie reakcji czujników rezystancyjnych na stężenie wybranych lotnych związków organicznych (VOCs), XXV Jubileuszowa Konferencja Naukowa "Postęp Naukowo-Techniczny i Organizacyjny w Rolnictwie", Zakopane 5-9.02.2018 r.,
  16. 2018, Nowa trzyparametrowa metoda identyfikacji lotnych związków organicznych (VOCs) z zastosowaniem elektronicznego nosa, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r., str. 24
  17. 2018, Zastosowanie elektronicznego nosa do badań jakości nasion rzepaku, Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rolnictwo XXI wieku - problemy i wyzwania", Krzyżowa, 20-21.03.2018r.,
  18. 2018, FTIR studies of gluten matrix dehydration after fibre polysaccharide addition, Food Chemistry, 252: 198-206
  19. 2018, Simulation of the process kinetics and analysis of physicochemical properties in the freeze drying of kale, International Agrophysics, 32(1): 49-56
  20. 2017, Application of Agrinose with metal-oxide semiconductor sensors and microbiological methods to prediction of rapeseed quality, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 27
  21. 2017, Effects of bread dough supplementation with dietary fibres evaluated by analysing of difference farinograms, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 27
  22. 2017, Effects of bread of bread dought supplementation with dietaryfibres evaluation by analysing of difference ferinograms, C & E Spring Meeting and 7th European Symposium on Enzymes in Grain Processing. Amsterdam 19-21 czerwiec 2017, str. 27
  23. 2017, Aggregation of gluten proteins in gluten dough after fibre polysacchairides addition studies with application of FT-Raman spectroscopy, 6th C&E Spring Meeting, Amsterdam, Holandia, 19-21.06.2017, str. 17
  24. 2017, Agregacja białek glutenowych jako efekt suplementacji ciasta chlebowego wybranymi polisacharydami błonnikowymi, X Sympozjum Doktorantów "Współczesne Problemy w Naukach o Życiu", Lublin, 26.10.2017, str. 13
  25. 2017, Physicochemical Properties and Milling Characteristics of Spring Wheat from Different Farming Systems, Journal of Agricultural Science and Technology, 19: 1253-1266
  26. 2018, Dynamics of gas cell coalescence during baking expansion of leavened dough, Food Research International, 103: 30-39
  27. 2017, Effect of the addition of mixture of plant components on the mechanical properties of wheat bread, International Agrophysics, 31(4): 563-569
  28. 2017, Algorytm tworzenia elektronicznego odcisku palca substancji lotnych, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 22
  29. 2017, Białka glutenowe, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 17
  30. 2017, Reakcja czujników rezystencyjnych na poziom stężenia wybranych lotnych związków organicznych, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 14
  31. 2017, Behaviour of Dietary Fibre Supplements During Bread Dough Development Evaluated Using Novel Farinograph Curve Analysis, Food and Bioprocess Technology, 10(6): 1031–1041
  32. 2017, Aggregation of gluten proteins in model dough after fibre polysaccharide addition, Food Chemistry, 231: 51-60
  33. 2017, Effect of dietary fibre polysaccharides on structure and thermal properties of gluten proteins – A study on gluten dough with application of FT-Raman spectroscopy, TGA and DSC, Food Hydrocolloids, 69: 410-421
  34. 2017, Dehydration of gluten matrix as a result of dietary fibre addition – A study on model flour with application of FT-IR spectroscopy, Journal of Cereal Science, 74: 86-94
  35. 2016, Characteristics of Relationships Between Structure of Gluten Proteins and Dough Rheology – Influence of Dietary Fibres Studied by FT-Raman Spectroscopy, Food Biophysics, 11(1): 81-90
  36. 2016, Raman studies of gluten proteins aggregation induced by dietary fibres, Food Chemistry, 194: 86-94
  37. 2016, Relationship between cellular structure and blackspot susceptibility of potato tuber parenchyma tissue after long term of storage, XVI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego. Ryn, 28.06.2016-1.07.2016 r. ,
  38. 2016, Effect of tempering moisture of wheat on grinding energy, middlings and flour size distribution, and gluten and dough mixing properties, Journal of Cereal Science, 69: 306-312
  39. 2016, Identification of Baking Expansion Phases of Leavened Dough Using an Experimental Approach, Food and Bioprocess Technology, 9(5): 892-903
  40. 2016, Dietary fiber-induced changes in the structure and thermal properties of gluten proteins studied by Fourier Transform-Raman Spectroscopy and Thermogravimetry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64(10): 2094-2104
  41. 2016, Agregacja białek glutenowych w cieście glutenowym indukowana dodatkiem błonników pokarmowych, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 15-15
  42. 2015, Influence of dietary fibre on gluten proteins structure – a study on model flour with application of FT-Raman spectroscopy., Journal of RAMAN SPECTROSCOPY, 46(3): 309-316
  43. 2015, Relationships between extensograph and farinograph behaviours of fibre-rich bread doug., 2015, 37-37
  44. 2015, Influence of dietary fibre on gluten proteins structure – A study on model flour., 2015, 26-26
  45. 2015, Wpływ wzbogacania ciasta pszennego błonnikiem pokarmowym na przebieg krzywych ekstensograficznych., Technologiczne kształtowanie jakości żywności., Rozdz.: 203-212
  46. 2015, Physical properties of gluten-free bread caused by water addition., International Agrophysics, 29(3): 353-364
  47. 2015, Drying and Grinding Characteristics of Four-Day-Germinated and Crushed Wheat: A Novel Approach for Producing Sprouted Flour., Cereal Chemistry, 92(3): 312-319
  48. 2015, Wpływ błonnika pokarmowego na strukturę białek glutenowych w mące modelowej., 2015, 21-21
  49. 2014, Relationships between mixing and extensional behaviour of dough modified by dietary fibre and conformational changes in gluten proteins., 2014, P1.10
  50. 2014, Determination of conformational changes in the gluten structure after addition of dietary fibre by using FT-Raman spectroscopy., 2014, P1.9
  51. 2014, Influence of wheat kernel physical properties on the pulverizing process., Journal of Food Science and Technology, 2014, 51(10): 2648-2655
  52. 2014, Określenie wpływu błonników roślinnych na strukturę białek glutenowych., 2014, 19-19
  53. 2013, Physicochemical and grinding characteristics of dragonhead seeds, International Agrophysics, 2013, 27(4): 403-408
  54. 2013, Extensograph curve profile model used for characterising the impact of dietary fibre on wheat dough, Journal of Cereal Science, 2013, 57471-479
  55. 2013, Mathematical model for analysing the extensograph curve shape, 2013, 54-54
  56. 2012, Use of farinograph measurements for predicting extensograph traits of bread dough enriched with carob fibre and oat wholemeal., Journal of Food Engineering, 2012, 1081-12
  57. 2011, Effect of fibre-rich additions on mechanical spectra of bread dough, 2011, 123-123
  58. 2011, Farinograph and extensograph characteristics of carob fibre and oat wholemeal-enriched, 2011, 67-67
  59. 2011, Interpretation of mechanical spectra of carob fibre and oat wholemeal-enriched wheat dough using non-linear regression models, Journal of Food Engineering, 2011, 102(4): 369-379
  60. 2009, Badanie właściwości mechanicznych błon glutenowych modyfikowanych termicznie., Właściwości Fizyczne i Biochemiczne Materiałów Roślinnych., 2009, PAN/Komitet Agrofizyki//Wydawnictwo Naukowe FRNA, Rozdział 6109-120
  61. 2009, Właściwości błon glutenowych w procesach termicznych., Wydawnictwo Naukowe FRNA Rozdziały, Komitet Agrofizyki PAN, 2009, "Właściwości Fizyczne Surowców Roślinnych Ziarno, Owoce, Surowce Energetyczne". Rozdział 11, 131-142
  62. 2009, Wpływ obróbki cieplnej na zdolność ekspansji glutenu., Acta Agrophysica, 2009, 172, Vol. 14(3), 659-674
  63. 2009, Określenie wpływu temperatury na wybrane cechy fizyczne glutenu., 2009
  64. 2008, Badanie ekspansji glutenu w funkcji temperatury., 2008
  65. 2007, Regression equation for describing gluten thermal expansion., International Agrophysics, 2007, 21, 4, 377-383
  66. 2007, Określenie wpływu temperatury na wybrane cechy fizyczne glutenu., 2007
  67. 2005, Wpływ wybranych czynników na wodochłonność i właściwości reologiczne glutenu pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.)., Instytut Agrofizyki PAN, 2005, Acta Agrophysica, 128, (8), str. całości 1-137, l. ark. wyd. 9,8
  68. 2004, Pomiar właściwości mechanicznych glutenu w trakcie jego obróbki termicznej, 2004
  69. 2004, Pomiar właściwości mechanicznych błon glutenowych podczas obróbki termicznej, Acta Agrophysica, 2004, Acta Agrophysica, 111, 4(2), 419-430
  70. 2004, Influence of the moistening and drying of wheat grain on ist hardness, International Agrophysics, 2004, Int. Agrophysics, 18, 1, 47-53
  71. 2003, Influence of the storage of wheat flour on the physical properties of gluten., International Agrophysics, 2003, 17, 2, 71-75
  72. 2003, Changes in water absorption of gluten as a result of sprouting of wheat grain., International Agrophysics, 2003, 17, 1, 25-30
  73. 2003, Związki pomiędzy wodochłonnością glutenu a wyróżnikami jakościowymi ciasta i chleba., 2003
  74. 2003, Wodochłonność glutenu a jego właściwości reologiczne., 2003
  75. 2002, Znaczenie technologiczne oceny właściwości fizycznych pojedynczych ziarniaków pszenicy i ich nie-jednorodności. Technological significance of evaluation of physical properties of wheat single-kernels and their heterogeneity., Acta Agrophysica, 2002, 78, 185-197
  76. 2002, Wpływ nawożenia azotowego, rejonu uprawy i odmiany pszenicy na właściwości fizyczne pojedynczych ziarniaków i ich niejednorodność. Influence of the nitrogen fertilisation, growing region and wheat cultivar on physical properties of single kernels and thei, Acta Agrophysica, 2002, 78, 171-184
  77. 2002, Wheat grain hardness modified by the laboratory sprouting test., International Agrophysics, 2002, 16, 4, 283-288
  78. 2001, Ocena właściwości reologicznych glutenu mokrego przy pomocy testu pełzania., Acta Agrophysica, 2001, 46, 127-144
  79. 2001, Wpływ temperatury suszenia ziarna pszenicy i jego wilgotności na właściwości fizyczne glutenu mokrego., Acta Agrophysica, 2001, 46, 115-125
  80. 2001, Influence of wheat N-fertilization and grain moistening on the physical properties of wet gluten., International Agrophysics, 2001, 15, 1, 31-35
  81. 2000, Zmiany w ilości i jakości glutenu mokrego w okresie dojrzewania i zbioru pszenicy., Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych Instytutu Agrofizyki, Dodatek do "Przeglądu Zbożowo- Młynarskiego", 3, 23-25, 2000
  82. 2000, Charakterystyka cech technologicznych ziarna pszenicy w okresie dojrzewania i zbioru., Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych Instytutu Agrofizyki, Dodatek do "Przeglądu Zbożowo- Młynarskiego", 3, 21-22, 2000
  83. 2000, Wpływ stadium dojrzałości ziarna pszenicy i terminu zbioru na właściwości glutenu mokrego., Acta Agrophysica, 2000, 37, 131-144
  84. 2000, Zmiany twardości technologicznej ziarna pszenicy w okresie dojrzewania i zbioru., Acta Agrophysica, 2000, 37, 119-129
  85. 2000, Sposób oceny właściwości reologicznych glutenu mokrego przy pomocy testu pełzania., 2000
  86. 2000, Some methodological aspcts of determining wet gluten quality by the Glutomatic method (a laboratory note)., International Agrophysics, 2000, 14, 2, 263-267
  87. 2000, Changes in hardness and thickness of wheat grain as a result of its moistening., International Agrophysics, 2000, 14, 2, 203-206
  88. 1999, Zmiany właściwości fizycznych glutenu mokrego w wyniku nawilżania ziarna pszenicy., Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych Instytutu Agrofizyki, Dodatek do "Przeglądu Zbożowo- Młynarskiego", 1999, 2, 29-32
  89. 1998, Some methodical aspects of determining wet gluten quality by glutomatic method., International Conference Physics of Agro and Food Products. ICPAFP '98. Lublin, 26-28.05.1998, 35, 1998
  90. 1998, Changes in hardness and thickness of wheat grain as a result of its moistening., International Conference Physics of Agro and Food Products. ICPAFP '98. Lublin, 26-28.05.1998, 20, 1998
  91. 1998, Charakterystyka cech technologicznych ziarna uszkodzonego mechanicznie w wyniku nawilżania., Przegląd Zbożowo - Młynarski. Dodatek do Przeglądu Zbożowo-Młynarskiego-Biuletyn Zakładu Fizycznych Podstaw Oceny i Ulepszania Materiałów Roślinnych Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie, 1, 4, 23-26, 1998
  92. 1998, System oceny pojedynczych ziarniaków SKCS 4100., 1998
  93. 1998, Ocena jakości glutenu mokrego przy pomocy zestawu Glutomatic 2200., 1998
  94. 1997, Związek podatności ziarna pszenicy na uszkodzenia mechaniczne z jego właściwościami technologicznymi., 1997
  95. 1997, Relationship btween the vulnerability of wheat grain and its technological properties., 1997
  96. 1997, Specific surface area of the exposed endosperm as a quantitative measure of the mechanical grain damage., 1997
  97. 1997, O możliwości wykorzystania testera uszkodzeń mechanicznych ziarna w ocenie jakościowej pszenicy.., Przegląd Zbożowo-Młynarski, 1997, 4, 3-7
  98. 1997, Technologiczne aspekty oceny podatności ziarna pszenicy na uszkodzenia mechaniczne. ., Przegląd Zbożowo-Młynarski, 1997, 8, 10-14
  99. 1997, Klasyfikacja odmian pszenicy pod względem podatności ziarna na uszkodzenia mechaniczne., 1997
Top
X