Nowy system do pomiaru emisji akustycznej dla tkanek warzyw i owoców

may, 2006

16mayalldayalldayNowy system do pomiaru emisji akustycznej dla tkanek warzyw i owoców

Time

All Day (Tuesday)

Location

Lublin, Instytut Agrofizyki PAN

Event Details

Dnia 2006-05-16 w auli IA PAN o godzinie 12:00 odbędzie się seminarium otwarte na temat:
Nowy system do pomiaru emisji akustycznej dla tkanek warzyw i owoców
Seminarium będzie prowadził: Dr Artur Zdunek

Streszczenie:

Dźwięki generowane podczas spożycia są jednym z kluczowych czynników akceptowalności produktów spożywczych w tym owoców i warzyw. Jednocześnie, w destrukcyjnych metodach określania cech jakościowych (tekstury) świeżych tkanek roślinnych wytwarzany jest sygnał akustyczny w postaci fal sprężystych propagujących do granic próbki i może być on również użyty do charakteryzowania materiału. W niniejszej prezentacji zaprezentowane zostanie nowe rozwiązanie techniczne pomiaru sygnału akustycznego w pasmach słyszalnym 1-16 kHz oraz ultradźwiękowym 25-75kHz umożliwiające monitorowanie zjawisk akustycznych podczas zazwyczaj stosowanych testów mechanicznych do oceny tekstury owoców i warzyw. Przedstawione zostaną wyniki eksperymentu, w którym analizowano zmiany sygnału emisji akustycznej w teście przebicia miąższu 3 odmian jabłek przechowywanych w warunkach pokojowych.

X