Maj Wiktoria

Maj Wiktoria

Print Friendly, PDF & Email
mgr inż. Maj Wiktoria
Nr pokoju: 110
pokaż adres e-mail
Nr telefonu: (81) 744 50 61 w. 153

Publikacje pracownika

  1. 2024, Comprehensive antifungal investigation of natural plant extracts against Neosartorya spp. (Aspergillus spp.) of agriculturally significant microbiological contaminants and shaping their metabolic profile, Scientific Reports, 8399; DOI: 10.1038/s41598-024-58791-4
  2. 2024, The role of food preservatives in shaping metabolic profile and chemical sensitivity of fungi – an extensive study on crucial mycological food contaminants from the genus Neosartorya (Aspergillus spp.), Food Chemistry, 453, 139583, DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.139583
  3. 2023, Soil-Borne Neosartorya spp.: A Heat-Resistant Fungal Threat to Horticulture and Food Production—An Important Component of the Root-Associated Microbial Community, International Journal of Molecular Sciences, 24(2), 1543, DOI: 10.3390/ijms24021543
  4. 2023, Exploring the Effects of Marigold Extract on The Morphological Alterations of Neosartorya spp. (Anamorph: Aspergillus spp.) Using Scanning Electron Microscopy, 22nd International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2023”; Gödöllő, Hungary, 15-16 czerwca 2023 r.,, str. 47-47
  5. 2023, Metabolic changes of Neosartorya spp. (anamorph: Aspergillus spp.) in response to incubation with sodium metabisulfite, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 127-127
  6. 2023, Zmiany aktywności metabolicznej grzybów z rodzaju Neosartorya (anamorfa: Aspergillus) po hodowli na podłożu zawierającym ekstrakt z nagietka, VII Ogólnopolskie Sympozjum Mikrobiologiczne „METAGENOMY RÓŻNYCH ŚRODOWISK” 2023, Lublin, 20-21 czerwca 2023 r., 159-159
  7. 2023, Ocena wpływu nagietka lekarskiego (Calendula officinalis) na żywotność grzybów Neosartorya Spp., 55 jubileuszowa konferencja mikrobiologiczna „Mikrobiologia w badaniach środowiskowych – rys historyczny i perspektywy na przyszłość”, Puławy, 14-15 września 2023 r., 75-75
  8. 2023, Morphological changes of Neosartorya spp. (anamorph: Aspergillus spp.) observed under the influence of a food preservative, 26-26
  9. 2023, Wpływ wybranych kationów na grzyby z rodzaju Neosartorya spp. (anamorfa: Aspergillus spp.), Warsztaty dla Młodych Badaczy, Lublin, 30.11-01.12.2023 r., 20-21
  10. 2023, Analysis of chemical sensitivity of different isolates of Neosartorya sp. (anamorph Aspergillus sp.), VI Konferencja Doktorantów pt.: „Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu”, Warszawa-Lublin, online, 14.12.20223 r., 55-56
  11. 2022, THE EFFECT OF CONSERVATIVE SUBSTANCES ON A GROUP OF FUNGI BELONGING TO THE NEOSARTORYA GENUS, 21th International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2022”; 30-31.05.2022, str. 73-74
  12. 2022, Porównanie działania przeciwdrobnoustrojowego ekstraktów roślinnych, kombinacji Brix/pH i konserwantów na Aspergillus sp. (teleomorf Neosartorya sp.), Ogólnopolska Konferencja Naukowa z okazji 10-lecia Polskiego Towarzystwa Mykologicznego; 24-28.09.2022, str. 89
  13. 2022, Neosartorya spp. – the hidden threat to agriculture and food production, MycoRise Up! Youth in Mycology; Warszawa 27-29.05.2022 , str. 13
  14. 2022, Badanie skuteczności wybranych ekstraktów roślinnych wobec grzybów z rodzaju Neosartorya z wykorzystaniem mikropłytek MT2 Biolog™ – intensywność oddechowa oraz przyrost biomasy, Konferencja Polskiego Towarzystwa Fitopatologicznego „Nowoczesne spojrzenie na fitopatologię”, Poznań, 7-8 Września 2022 r., str. 166
  15. 2022, Porównanie wrażliwości zidentyfikowanych genetycznie grzybów z rodzaju Neosartorya na wybrane ekstrakty roślinne, VI Ogólnopolskie Sympozjum Mikrobiologiczne „Metagenomy różnych środowisk” Puławy, 23 – 24 czerwca 2022 r., str. 45
  16. 2022, Kwasowość i słodycz: właściwości żywności i ich rola w kontrolowaniu czynnika powodującego psucie, grzyba aspergillus sp. (postać teleomorficzna: Neosartorya sp.), XXIX Ogólnopolski Zjazd Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, Warszawa, 15-17.09.2022, str. 58
  17. 2022, Wpływ naturalnych ekstraktów roślinnych na metabolizm grzybów z rodzaju Neosartorya, Warsztaty dla młodych badaczy, Lublin, 28-29.11.2022, str. 19
  18. 2022, Chemical substances and their effect on neosartorya sp. metabolism, V Konferencja Doktorantów CZTERY ŻYWIOŁY - Współczesne Problemy w Naukach o Życiu 14.12.2022, str. 30
  19. 2021, Understanding Neosartorya spp. fungi – a threat to fruit production, IV. Konferencja Doktorantów „Cztery Żywioły - współczesne problemy w naukach o życiu”, 14.12.2022 r., Lublin, Polska,, str. 23
  20. 2021, Relevance and biodiversity of Neosartorya spp. fungi in fruits production, 13th International Conference on Agrophysics: Agriculture in changing climate 15-16 November 2021, Lublin, Poland, str. 145
X