Badania naukowe prowadzone w Laboratorium Mikrobiologii Molekularnej i Środowiskowej koncentrują się przede wszystkim na problemach mikrobiologicznych związanych z praktyką rolniczą i ogrodniczą oraz ochroną środowiska, zwłaszcza środowiska glebowego i holobiontu roślinnego.
Podstawowe kierunki badań dotyczą:
- rozpoznania komponentów i funkcji holobiontu roślinnego oraz mikrobiomu glebowego
- oceny różnorodności funkcjonalnej i zróżnicowania genetycznego zbiorowisk mikroorganizmów glebowych
- oceny skutków stosowania nawozów, pestycydów, bionawozów, biopreparatów, osadów pofermentacyjnych i ściekowych oraz innych materiałów odpadowych na aktywność biologiczną gleb
- ekologii bakterii i saprotroficznych mikrogrzybów oraz ich uzdolnień biochemicznych, jak również możliwości ich wykorzystania w biologicznej degradacji różnego typu odpadów, oraz ochronie i promowaniu wzrostu roślin
- naturalnych zbiorowisk mikroorganizmów występujących w agroekosystemach, w celu pozyskania szczepów o potencjalnym znaczeniu biotechnologicznym i ich wykorzystaniu do opracowania bioproduktów, bionawozów, biokondycjonerów i biopreparatów
- wykorzystania drobnoustrojów w procesach detoksykacji, przetwarzania oraz zagospodarowania odpadów organicznych pochodzenia przemysłowego i rolniczego
- multiomicznej charakterystyki fitopatogenów, ich rozprzestrzeniania oraz wpływu na mikrobiom glebowy i stabilność natywnego mikrobiomu holobiontu roślinnego
Badania prowadzone w naszym laboratorium są niezwykle istotne z punktu widzenia zrównoważonej produkcji roślinnej oraz ochrony środowiska. Aktywność mikrobiologiczna gleb i roślin jest istotnym parametrem w ocenie jakości środowiska i żywności.