IA PAN na Pikniku Polskiej Akademii Nauk – Olsztyn 10.06.2017

IA PAN na Pikniku Polskiej Akademii Nauk – Olsztyn 10.06.2017

Print Friendly, PDF & Email

Serdecznie zapraszamy na stoisko Instytutu Agrofizyki PAN podczas trzeciej edycji Pikniku Polskiej Akademii Nauk organizowanego przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wspólnie z Miejskim Ośrodkiem Kultury.

W tym roku IA PAN zaprezentuje pokaz pt. „Najciekawsze ukrywa się przed wzrokiem” (autorzy: Magdalena Gos, Anna Siedliska), dotyczący techniki termowizji.

Piknik Polskiej Akademii Nauk „Nauka też Sztuka” rozpocznie się o godz. 12:00 na scenie staromiejskiej w Olsztynie i potrwa do godz. 16:00, Wstęp wolny!

Popularno-naukowe pokazy, warsztaty, eksperymenty i konkursy są znakomitą okazją do przyjrzenia się pracy badaczy, spróbowania swoich sił w naukowych wyzwaniach i rozbudzenia w sobie pasji odkrywania otaczającego nas świata.

A w tym roku na gości będzie czekało jeszcze więcej atrakcji niż do tej pory. Organizatorzy zaprosili do Olsztyna zaprzyjaźnionych naukowców z innych jednostek Polskiej Akademii Nauk z całej Polski, m.in. z Instytutu Biochemii i Biofizyki, Instytutu Chemii Organicznej czy Instytutu Paleobiologii, dzięki którym przyjrzymy się polskim badaniom na Antarktyce, zbadamy kości sprzed 230 milionów lat i nauczymy się „chodzić po wodzie”. Swoje pokazy przygotują też badacze z Uniwersytetu Warszawskiego i Wydziału Leśnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podczas których nauczymy się przeprowadzać eksperymenty za pomocą najprostszych produktów spożywczych i poznamy niełatwą sztukę poruszania się po lesie.

Nie zabraknie też „bestsellerów” prowadzonych przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. Organizatorzy przygotują m.in. warsztaty  komponowania kosmetyków z dodatkiem liofilizowanych owoców, konkurs sprawdzający sprawność naszych zmysłów, eksperymenty pozwalające wykryć w żywności korzystne dla naszego zdrowia antyoksydanty, warsztaty budowania DNA ze słodkich żelków i zawody poszukiwania glutenu w produktach z naszego codziennego menu.

Organizator: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie

Współorganizator: Miejski Ośrodek Kultury

Partner: Oddział Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie i Białymstoku z siedzibą w Olsztynie

X